Utazási Hekkek: Láss Többet, Kevesebb Pénzből

Az a fránya átszállás! Több mint 4-5 óra vagy akár egész éjszakás várakozási idő a következő járatig? Na ne.

Hogy mi jó van abban, ha többször is át kell szállni? Milyen előnyeid származhatnak ebből? A mostani cikkemből megtudhatod, miként válhat a kényelmetlen és fárasztó utazás egy örömteli és életreszóló élménnyé.

Sokan gondolnak úgy az átszállásra, mint egy rémálomra. Mindenki szeretne a lehető leggyorsabb úton eljutni egyik pontból a másikba. Sokszor képesek vagyunk inkább a drágábbik megoldást választani csak azért, hogy ne kelljen bajlódni az átszállással.

Mi az az Elnapolás azaz Àtszállás?

Ha arról beszélek, hogy egy adott pontból el szeretnék jutni a másikba, de ahhoz sajnos át kell szállnom akár többször is –  sőt az is meglehet, hogy a várakozási idő akár egy teljes napot is igénybe vesz -, teljesen elmegy a kedvünk az egész utazástól.

Mi lenne, ha ezt a negatív hozzáállást hátrahagynád, és másképpen állnál hozzá a dolgokhoz?

Lehetséges, hogy ezt az időt a Te javadra fordítsd? Persze, én is ezt teszem.

Photo from Sergio

Fotó: Dóra

Gondolj bele, hogy két átszállás között több, mint 24 órád van. Komolyan gondolod, hogy ezt az időt a reptéren akarod tölteni? Miért nem használod ki ezt a remek lehetőséget egy kis városnézésre abban az országban, ahol épp vagy?

Miért bosszankodnál, őrlődnél és unatkoznál egy helyben? Nincs semmi értelme.Hogyan tudod ezt a végtelenbe nyúló várakozást szebbé és kényelmesebbé tenni? Most meglátod, hogy nem is olyan vészes ez.

Miért?

Mert akár több tízezer forintot meg tudsz spórolni, és ezáltal még több helyre el tudsz jutni, a bakancslistán szereplő úticéljaid egy részét pedig ki is pipálhatod.

Egy nagyon egyszerű példa: ezt a cikket a világ harmadik legnagyobb szigetén írom, Borneó szívében, Kota Kinbaluban. Itt minden megtalálható: fantasztikusan kedves emberek, álomba illő homokos tengerpartok, esőerdők, egy búvárparadicsom és nagyszerű adózási rendszer. Offshore céget alapító központ Labuanban, és sok más egyéb gyümölcsöző lehetőségek rejlenek itt.

kepatmeretezes_hu_DSC00844-1

Fotó: Dóra

Malajzia kitűnő hely azok számára, akik hosszabb időt szeretnének itt eltölteni, és nem akarnak folyton a vízum ügyekkel kapcsolatosan bajlódni. Hiszen itt 3 hónapig vízummentesen tartózkodhatsz!

Na már most, a párommal együtt bizonyos okokból kifolyólag augusztusban haza kell utaznunk. Ezért próbáltunk egy olyan megoldást találni, ami nem túl fárasztó – már ami az átszállásokat illeti – és ami pénztárcakímélő is.

Képzeld el, hogy itt ülsz velem Borneó szigetén és a hazautazást kell megszervezned. Hogyan kezdesz neki? Bemutatok erre 3 variációt, hogy milyen lehetőségid vannak.

  • Szóval, utazunk Kota Kinabaluból, Malajziából Európába, azaz Budapestre. Csak háromszor kell átszállni, a repülési idő kemény 26 óra, de cserébe a jegy csak 334 euróba kerül.

Bildschirmfoto 2017-05-08 um 23.34.34

A másik variáció:

  • A rövidebb utat választod, ahol nem kell 26 órát a repülőn ülnöd, de az ár igen csak borsosra sikerül.
Bildschirmfoto 2017-05-09 um 09.47.50

…vagy azt csinálod, amit mi.

Ha már úgyis itt vagyok és világot járok, akkor próbálom kihasználni. Kota Kinabaluból repülünk először is Manilába, a Fülöp-szigetekre. Ott most csak 10 napot leszünk, de utána repülünk is tovább Kuvaitba. Kuvait egy arab ország, rengeteg pénzzel 🙂 Nem olcsó az ottani élet, ezért csak 2 napig maradunk ott.

Ezután repülünk Isztambulba, Törökországba. Onnan pedig Grúzia felé vesszük az irányt, hogy bankszámlát nyithassunk, majd pedig irány Budapest.

Ez egy kicsit lassabb tempó, de nem kell sietnünk sehová. Van időnk arra, hogy kicsit szétnézzünk, és ezáltal 5 országot is bejárunk ez alatt az idő alatt.

Bildschirmfoto 2017-05-07 um 00.24.14

Ès hogy ez összesen mennyibe is került?

Kota Kinabalu -> Manila 33 € = 10.303 Ft – Tartózkodás 10 nap

Manila -> Kuvait 105 € = 32.782 Ft – Tartózkodás 2 nap

Kuvait -> Isztanbul 91,5 € = 28.5675 Ft – Tartózkodás annyi ideig ameddig akarunk

Isztanbul -> Tiflis 55 € = 17.171 Ft  – Tartózkodás annyi ideig ameddig akarunk

Egyéni útvonal Kutaissi -> Budapest 58 € = 18.108 Ft – Tartózkodás annyi ideig ameddig akarunk

Összesen: 342,5 €= 106.933 Ft -ba került kettönknek az összes állomást beleértve. Ismétlem ez az ár 2 embernek szól!

Átszelsz 5 országot, és a végén szinte ugyanaz az összeg jön ki, mint ha többszöri átszállással kellene megoldanod, és ráadásul 26 órát utaznál egyhuzamban.

Hogyan lehetséges ez?

Ez elég egyszerű. Nem mindegyik légitársaságnak vannak járatai szerte a világban. Az egyes társaságok csak bizonyos régiókon belül repülnek. Ahhoz, hogy egyik pontból el tudj jutni a másikba, szükség van összekötő repülőtársaságokra is, amik több útvonalat kínálnak fel különböző árakon.

A keresőportálokon (skyscanner.com, kiwi.com stb.) általában a drágábbik jegyeket dobják ki, hiszen ezeknek a portáloknak a rendszere rendkívül bonyolult ahhoz, hogy a létező összes járathoz tartozó árat fel tudja tüntetni. Ha Budapest-> Bangkok útvonalat írod be, szinte biztos, hogy a lehető leghosszabb és/illetve a legdrágább opciót fogja kidobni.

Ezért van az, hogy az olyan ajánlatokat, amiket most például felsoroltam, Te nem biztos, hogy megtalálod. Hacsak nem ismersz bizonyos stratégiákat. 🙂

Mit ajánlok neked?

Minden járatot egyenként foglalj le és hagyj 24-48 órás időt a járatok indulása között.

Azaz, ahogyan én is a Kota Kinabalu-Manila útvonalat és az összes többit is egyenként foglaltam le. Nyilván fontosak az időpontok is. A kiwi.com-on, illetve a skyscanneren is be tudod állítani, hogy ha egy bizonyos hónapra nézed az időpontokat, hol és mikor olcsóbb.

Ezzel kicsit kísérletezni kell. Érdemes megpróbálni több időpontot, más hónapokat is. A lényeg, hogy soha ne egyszerre foglald le, hanem országról országra.

Innen Malajziából tudom ajánlani a Cebu Pacific társaságot, ha mondjuk a Fülöp-szigetekre repülnél, vagy bárhová máshová Ázsián belül. Persze az Airasia oldalán is tudsz próbálkozni, itt is elérhető árakon tudsz foglalni.

A Pegasus légitársaság is kínál olcsón jegyeket Európa irányába. A másik tippem, hogy utazz kézipoggyásszal. Amikor jegyet foglalsz, nézd meg előtte, hogy az árban benne van-e a kézipoggyász ára is. Vannak társaságok, ahol nem mindig egyértelmű ez, pl. a Ryanairnél.

A kézipoggyássz rendkívül praktikus felesleges magaddal hurcolászni 50.000 holmit. Ùgy sem lesz rá szükséged.

A videót amit készítettem „Miért utazz csak kézipoggyásszal“ itt megnézhetitek!

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field