Ùt a Vegán-Nyers Èletmódhoz (Bevezető Rész)

Az emberiség nagy százaléka rendkívül egészségtelenül étkezik. Sok szemetet eszünk, amit nem feltétlen veszünk észre. A leggyakoribb kifogás, amit ezzel kapcsolatban hallok a saját környezetemben:

Csak erre van pénzünk. Nem tudunk luxus élelmiszereket venni, mert mi szegények vagyunk, nem futja rá sajnos.

 

trouser-pockets-1439412_640

< Mi Àllhat Valójában Emögött

Èn magam is egy kis faluban nőttem fel. Mindig mindent megettem, amit az édesanyám főzött. Nekünk is voltak háziállataink, (tyúkok, malacok, kacsa, kecske…) meg megannyi jószág. Imádom az állatokat, és bár én magam is mindig segédkeztem a tyúk pucolásánál és a malac vágásánál, most mégsem ez ellen akarok szót emelni.

Ne egyél húst ezért meg azért. Mert most a vegánság a menő, nem a húsevés.

Erről szó sincs. A baj az, hogy már más világot élünk. Amikor én is kicsi voltam, akkor szívesen gondoztam az állatokat, mert láttam, hogy mi hogyan bánunk velük. Sosem tápszerekkel etettük őket, hanem kint voltak a levegőn, ahol mindig szabadon legelészhettek.

Sajnos a már elkényelmesedett világunkban nálunk is csak kevés helyen tartanak szabadon állatokat. Mindent a szupermarketből veszünk, mert mint tudjuk, csak arra van pénz.

Megvesszük az isten tudja honnan exportált gyümölcsöt, zöldséget, a tartósítószerrel és szinezőanyaggal telenyomott, szennyezett húst. Ez azonban még nem elég, mert zacskós levest is kell ennünk, amiben megannyi finomság (pl. nátrium-glutamát) és társaik vannak.

Ott van a fogyasztóipar legkedveltebb baromsága, amit mindenki úgy töm magába, mintha az élete függne tőle úgy, hogy a végén beledöglik: a Coca Cola, Pespi, a különféle energiaitalok, chipsek, a gyorskaják… nyam-nyam-nyam…

 

supermarket-1229744_640

Mert nincs már időnk főzni sem, vagy egyáltalán nem is tudunk, veszünk inkább egy Mcdonalds-os kaját menüben a sarkon.

Elgondolkodtál már azon, hogy nem azzal van a baj, hogy nincs pénzünk a drágább „luxus élelmiszerekre“, hanem mert jól bedőltél mindennek, amit eléd raktak?

Én nem csak azért nem eszem gyors mekis kaját, mert nem lenne finom, vagy mert nincs semmi eredeti abban, ami a tányéromra kerül menüben szervírozva, hanem mert nem akarok tömegmanipuláló szélhámosokat finanszírozni a kemény munkával megkeresett pénzemből.

Igen, tudom, nem egyszerű ellenállni mindezeknek, hiszen ott van a megannyi reklám: a finom ízekkel kecsegtető hamburger, az izmos, szexin megizzadt félmeztelen férfi és nő, akik a plakátokon pózolva azt próbálják elhitetni veled, hogy ha nem azt eszed vagy iszod amit ő, akkor nem vagy ide való.

 

close-up-1851143_640

A divatot márpedig mindig követni kell, nem igaz? Megéri-e a saját egészségünkkel játszadozni azért, hogy más jobban aludjon tőle amiatt, hogy TE eleget tettél a tömeg követelményeinek?

< Van Megoldás

Most azt kérdezed, hogy ha még igazam is van egy s más dologban, akkor mit és hogyan tudsz megváltoztatni? Tudom, hogy a bio boltban kapható termékek túlárazottak. Szerintem direkt lettek ilyen drágák, mert valakinek meg kell fizetnie a munkadíjat is.

Ha belegondolok, a ma biónak nevezett termékek sem mondhatók már sajnos biónak. Olyan világot élünk, ahol már nem csak mi szennyezzük és mérgezzük a saját termésünket azokkal a szerekkel. amiket jó pénzért elkérnek tőlünk, azért hogy védelmet nyújtsunk a kártevők ellen, hanem mert megteszik mások is helyettünk.

Az égen látott néha egészen hosszú, kilométereken keresztül átívelő csíkok szintén azt a célt szolgálják, hogy a levegőbe juttatott permetszerrel minél több területet szennyezenek be, természetesen a mi tudtunk nélkül.

Ezt persze nem hangoztatják a médiában, ahogyan sok mást sem. El lehet gondolkodni azon, vajon mi igazi és mi nem.

Mik lehetnek a megoldások?

 

  • Ha tehetjük vásároljunk gazdáktól és támogassuk inkább az olyan embereket akik megérdemlik!
  • A legjobb amit ajánlhatok, az a saját magunk által ültetett termés!

farmers-local-market-1547315_640

Nyilván nem mindenki tud otthon gyümölcsöt és zöldséget termeszteni, holott aki megtehetné sem teszi, mert nincs rá ideje. 🙂

Ha városban élsz, akkor menj piacra, vagy léteznek most már kistermelői hálózatok, ahonnan be lehet szerezni a friss árukat.

Ha pedig van egy kis sütnivalód, akkor felhagysz a pusztító szokásaiddal az egészséged érdekében. Mielőtt bemennél egy gyorskajáldába, gondold végig, hogy mi is az, amit eléd raknak, és kit támogatsz ezzel:

-a nagyfejű multikat vagy inkább az egészségedet.

 

Gondolj Magadra és Èlj Vidáman!

 

 

 

 

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field