Tegyél Önmagadért! – Szájöblítés és nyelv tisztítás

Szájöblítés & nyelv tisztítás1 (1)

Ebben a cikkben szeretném bemutatni neked, hogyan tudod szervezetedet méregteleníteni könnyedén.

Az olajjal való öblögetés egy régi ayurvédikus módszer, amely segít a megfelelő fogápolásban méregtelenít és ezzel javítja a száj nyálkahártyájának állapotát.

Mindig vannak kritikusok, akik szerint az olajhúzásnak – azaz olajjal történő öblögetésnek nincs hatása és teljesen felesleges, – de saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy igen is sokban javítja a száj higéniáját. Főleg amikor savas ételeket, italokat fogyasztunk szükség van a semlegesítésre.

coconut-2592257_1280

Gondolj csak bele, hogy hány embernek vannak problémái a fogaival az ínnyével? – a nem megfelelő szájápolás és a táplálkozásunk mind befolyásolja ezeket a tényeket.

Az efajta módszer szintén hozzájárul a mérgtelenítő szervek mukájához és megkönnyíti azt. A méregtelenítő szerveink közé tartoznak – a bőr, a tüdő, az epe, a máj, a belek és a vese.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy már nem élünk 100% -an tiszta környezetben. Azért mert próbálsz egészségesen étkezni és csak és kizárólag természetes tápanyagokat veszel magadhoz, – esetleg vegán vagy nyersvegán vagy, – attól még mindig vannak szennyező anyagok amelyek elraktározódnak a szervezetben.

ancient-1807518_1280

Aztán ott vannak a vegyi anyagok a levegőben, a vízben és a talajban. Fontos, hogy támogassd a tested különböző módszerekkel, – például böjtölés, vékonybél tisztítást, vagy az olajjal való méregtelenítés. (Ezzel is csak óvatosan és ésszel bánni!!) erről még lesz szó a blogon.

Képzeld el, hogy az olajjal való öblögetés során mennyi vírus, baktériumok, gombák és toxinok, távoznak el a szádból ezzel is lehetőséget adva az immunrendszerednek arra, hogy ezekkel ne foglalkozzon.

Előnyei az "olajhúzásnak"

 

DSC06427

 • A toxinok, vírusok, baktériumok és gombák megkötődnek a szájban.
 • A fogászati plakk csökkentése (A plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék)
 • Kellemes érzés marad a szájban
 • Az ínygyulladás enyhül, vagy teljesen eltűnik
 • Az íny megerősödik
 • A fogaid fehérebbek lesznek
 • Védelmet nyújt a fogszuvasodás és a fogágybetegség ellen
 • Enyhítheti a fejfájást - bizony
 • Segíthet az asztmában, a migrénben és az ízületi fájdalomban. Hatásos az influenzaszerű fertőzések, torokfájás, köhögés ellen is.

Hogyan hat a szájban az olaj?

 

Miközben az olajat a szádban öblögeted az olaj emulgeálása és elszappanosítása megtörténik. Ha az olajjal  minimum 5-10 percen keresztül öblögetsz – baktériumok, vírusok, gombák és zsírban oldódó toxinok húzódnak ki a nyálkahártyából.

Közben nyelveddel hozzá segíthetsz, hogy az olaj átjárja a fogak közötti réseket és minden területet a szádban.

Melyik olaj a legideálisabb a szájöblögetésre?

 

Hidegen sajtolt szűz olívaolaj, például – szezámolaj, kókuszolaj vagy napraforgóolaj a legideálisabb. Mindhárom olajnak antibakteriális hatása van. A szezám és a kókuszolaj gyulladásgátló.

Győződj meg arról, hogy az általad használt olajat alacsony hőmérsékleten tartsd. Ekkor nem maradnak káros maradékok az olajban.

Mivel ismerem a hidegen sajtolt kókuszolajat, én mindig ezzel öblögetek minden nap. Szeretem az illatát és a szájöblögetésen kívül rendkívűl sok mindenre alkalmazható még.

Fekete kömény olajjal is kipróbálhatod. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van.

coconut-oil-in-jar-2089930_1280

Ajánlás: 1 evőkanállal este.

Hogyan tudod a nyelvedet tisztítani?

 

Ne felejtsd el tisztítani a nyelvedet! Ideális esetben reggel felkelés után üres gyomorra szoktam 1 evőkanálnyi kókuszolajjal öblögetni úgy 10 percen keresztül. Ezek után pedig egy kaparóval a nyelvemről lekaparom a felesleges maradékot.

Miért?

A toxinok az éjszaka folyamán felhalmozódnak és a nyelven is letelepednek. Ezért is érzünk a reggel folyamán olyan furcsa ízt a szánkban. A nyelvre lerakódott maradékok nyelvi kaparóval vagy normál evőkanállal távolíthatóak el.

Ahogy én csinálom:

 • Helyezd az evőkanalat vagy a kaparót az elülső részével a nyelv mögé fejjel lefelé. Persze ne olyan messzire, hogy az émelygést, hányingert kiváltson.
 • Most a kanalat húzd előre egészen a nyelved hegyéig. Kezdheted a nyelved közepétől majd a jobb oldalon és bal oldalon szintén végezd el.
 • Ha a nyelved újra rózsaszín színű akkor jó munkát végeztél!
 • A tisztítás után a kaparót és a kanalat tisztítsd meg a rajta maradt baktériumoktól.

A nyelven különböző reflex zónák is találhatóak, amelyek a testünk különböző szerveihez vannak hozzárendelve. Ha a nyelv alapos megtisztítása után olajjal öblögetsz, a szájban való mozgás stimulálja a reflex zónákat, melyek ösztönzik a szerveket és ezáltal megkezdi a test méregtelenítését.

Hogyan végezzd az olajjal való öblítést?

 

Vegyél 1/2 kanálnyi olajat és öblögess vele minimum 10 percig, de az a legjobb, ha minél tovább. Figyelj arra, hogy az olaj tényleg mindenhol érje a fogakat a szájpadlásod, nyelved.

Bildschirmfoto 2018-03-26 um 15.22.16

Ide-oda mozgasd a szádban, majd tarts szüneteket, had áljon egy kicsit a szádban. Erre a jobb hatás érdekében van szükség.

Ezek után kérlek ne nyeld le az olajat, hiszen rengeteg toxikus anyag van benne ami nem tesz jót a szervezetednek. Utána kiköpheted, de ha lehet zsebkendőbe és gyűjtsd külön. Ez nem nagy fáradtság szerintem és a környezetedet is véded.

Ha úgy gondolod, hogy a szájban lévő olaj hányingert okozhat reggel, ne aggódj, észre fogod venni, hogy az olaj először vastag  majd vékony lesz és könnyen kiöblíthető a szádból.

Öblítsd át a szádat meleg-langyos vízzel 2*3-szor. Ezután kezd el a fogmosást. Èn magam készítem a fogkrémemet kókuszolajból, szódabikarbónából és zeolitot is használok mellé. -> erről lesz videó!

Remélem hasznos volt a cikk számodra, ha bármilyen kérdésed van, akkor írd meg lent kommentben, iratkozz fel az oldalra és Youtube csatornámra és látogass el a facebook csoportba is!

– > Facebook oldal

-> Facebook csoport

-> Youtube csatornám

 

Szeretettel & Namaste

Dóra

privacy Ez nem spam!

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

0 Comments