Ismered ezt az érzést? Veled is megtörtént már vagy minden napossá váltak. Megkeseríti az életed?

Akkor beszéljünk róla.

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Mi az a Pánik?[/headline]

A testünk egy teljesen normális félelmi reakciója. Testünk ilyenkor nagy mennyiségben adrenalint termel. Ezt akkor teszi amikor valamit cselekednünk kell.

Amikor valami elől futunk, harcba kell szállnunk valakivel, amikor dühbe jövünk. Ezt a sok féle érzést, ami alapvetően normális a számunkra Pánikbetegségnek nevezték el.

Teljesen tévesen.

A pánikroham szó így, ebben a formában elég szörnyen és félelmetesnek hangzik. Olyan ez, mintha az a személy aki ezt elszenvedi, nincs esélye ellene, nem tudja kivédeni semmi esetre sem.

Pedig DE, igen is lehet kezelni a pánikrohamoknak titulált mumust, aki ha akarjuk, ha nem elő jön.

Az én szemszögemből és tapasztalataimat egybe véve, igen is lehet kezelni, vagy legalábbis enyhíteni ezt a nem épp kellemes “adrenalin túltermelés”-t, vagy más néven adrenalináramot.

Ez már kicsit jobban hangzik nem?

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Milyen érzés a Pánikroham?[/headline]

Mindjárt megüt a guta. Olyan érzés mintha már soha nem jönne vissza a jókedv a Világba.

Izzadsz, levegőért kapkodsz, fehér vagy, mint a fal, hányingered van és mindjárt összeesel a kétségbeeséstől. Szinte mindenki aki körülötted van idegesít. A hangok a színek, szagok mindentől és mindenkitől félsz.

Bár nehéz ezt leírni pontosan még akkor is, ha már jó magam is átestem párszor rajta. Egyszerűen csak szörnyen rossz érzés, leírhatatlanul rossz.

A legtöbb embernek fogalma sincs, mit is kellene ezzel a helyzettel kezdeniük. Hová meneküljenek mit csináljanak      – elfussanak, elhánnyák magukat, olyan hülye helyzet ez az egész.

A legtöbbet feltett kérdés ilyenkor…Miért én? Miért történik ez velem? Mitől vannak ezek a rohamok?

Nehéz ezekre válaszolni még nekem is. De vannak válaszok!

Még ha néha nem is látjuk ebből a kiutat. Válaszok mindig vannak és ne higgyük azt, hogy egyedül maradtunk ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben.  Fontos, hogy beszéljünk a problémáinkról.

Ne meneküljünk vagy legyintsünk rá egyett. Mondjuk el bárkinek akárkinek ami belülről jön. Ne féljünk beszélni. Ordítsunk ha kell torkunk szakadtából. Hidd el jobb lesz.

scream-1513166_1280

 

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Mi okozhatja a Pánikrohamokat?[/headline]

Igazából akármi. Nagyon sok mindentől lehetnek pánikrohamaink. Felsorolok pár kategóriát, hátha ezzel tudok segíteni és azok akik nem találják a miérteket és a hogyanokat, azok kicsit közelebb kerülnek önmagukhoz.

[bullet_block large_icon=”21.png” width=”” alignment=”center”]
 • Érzelmi okok: mint a szorongás, depresszió, kimerültség
 • Fizikai okok: szintén az idegkimerültség, amely izomgörcsöket eredményezhet, vagy hiperventilációt, súlyos diéta, stressz, kávé, drog és alkoholfogyasztás, ingadozó vércukorszint, gyógyszerreakciók, emésztési problémák és még sorolhatnám.
 • Lelki okok: kétségbeesés, valóságon túli perspektíva hiánya, halálfélelem, gyermekkori traumák
[/bullet_block]

Készítettem egy 5 napos Pánik kihívást->  Melyben megosztok veled 5 napon keresztül 1-1 tippet. Ha érdekel akkor itt tudsz jelentkezni rá.

Tehát a pánikrohamoknak több tünete lehet.

Mások által feltett kérdések közé tartozik az is, hogy mikor forduljanak orvoshoz, vagy forduljanak e egyáltalán?

A megfelelő kezelések alkalmával ( amit megjegyeznék nem igen van) a szorongásra való kezelések volnának. Lehet járni különböző tanácsadásra, ahol elmondják mik zajlanak le ilyenkor a testünkben. Adnak pár útravalót ahhoz, hogyan lélegezzünk helyesen, étrendünket hogyan változtassuk meg és így tovább.

Használnak e a tanácsadások?

Részben igen, de saját tapasztalatból mondom, hogy a pszichológia önmagában sajnos nem elég. A páciensnek fel kell ismernie, hogy baj van és hogy amit magával művel azzal tönkre teszi magát egy életre.

A tanácsadások alkalmával csak igen hosszú és küzdelmes úton jutunk el ahhoz a ponthoz, amin keresztül majd segíteni tudunk végre a betegnek a félelmeit leküzdve a problémák gyökereihez elérve tovább lépni és felépíteni a lépcsőfokokat lépésről lépésre. Hosszú és fáradtságos procedúra ez, mint a páciens, mint pedig az orvosnak egyaránt.

Ráadásul az erre kiképzett szakorvosok sokszor átsiklanak olyan fontos dolgokon amik igen is meghatároznák a páciensek életét. Nem foglalkoznak a test-és psziché együttes kezelésével, ami szerintem igen csak sokat segítene a problémák felfedezéséhez.

Sokan úgy gondolják, hogy azok akik “kevésbé súlyos” problámákkal küzdenek, tehát nem verik földhöz magukat és örjöngenek fel- alá rohangálva, azoknak nincs szükségük különösebb kezelésekre. Elég ha beszednek 1-2 dilibogyót aztán azzal el van intézve.

Szerintem igen is kell foglalkozni ezekkel az emberekkel, még akkor is, ha látszólag nem küzdenek olyan súlyos depresszióval és pánikrohamokkal, mint társaik. Mindenki megfelelő és egyenlő bánásmódot érdemel függetlenül bármilyen súlyos vagy nem súlyos fokozati beállítottság nélkül.

Ugyanis aki nem időben kezdi el lebontani gátjait és problémáit bedobja egy koszos fiókba és csak gyűjtöget, gyűjtöget hónapokon akár éveken keresztül, elfajulhatnak a tünetek és onnan már mindig nehezebb a visszaút.

Talán már nem lesz visszaút sem.

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Segíts magadon![/headline]

Ha nem lélegzel, csak félig élsz. Hallottad már ezt?

Nem, na sebaj én azért adok most pár tippet pontosan 5 Tippet ahhoz, hogyan bírkózz meg pánikrohamaiddal!

[bullet_block large_icon=”39.png” width=”” alignment=”center”]
 • Lélegezz!
[/bullet_block]

A legfontosabb dolog a világon. Ez éltet Téged, Engem és mindenkit. Nem működnének a szerveink a sejtjeink az agy funkciója enélkül mit sem érne. Megvagyunk étel és egy darabig víz nélkül is, de levegő nélkül kétlem, hogy sokáig bírnánk. Ezért is fontos, hogy helyesen lélegezzünk. Most azt hiszed ez hülyeség, hiszen Te mindig lélegzel és ez hogyan segítene neked a pánikrohamok leküzdésében? Sok légzési technika van amit én magam is minden nap használok, felkelés után, napközben és lefekvés előtt.

Ehhez hasonló tippeket osztok meg veled 5 napon keresztül Pánik kihívásomban ->  Ha szeretnél még többet tudni, akkor itt tudsz a Kihívásra jelentkezni.

[bullet_block large_icon=”21.png” width=”” alignment=”center”]
 • Közvetlenül felkelés után használom a következő gyakorlatot:
[/bullet_block]

Belégzéskor számolok min 5 másodpercig, benttartom a levegőt majd lassan számolok 20 másodpercig. Kilégzéskor lassan kifújom a levegőt közben számolok 10 másodpercig. Ezt megismétlem minimum 10-20-szor egymás után. Fontos,hogy próbáljunk meg előtte ellazulni és lassan lélegezni. Ez eleinte igen nehéz feladat, mert nem vagyunk hozzászokva a rendes légzéshez. Ezzel akkor is tudunk magunknak segíteni amikor érezzük jön a veszély.

[bullet_block large_icon=”40.png” width=”” alignment=”center”]
 • Étkezz egészségesen!
[/bullet_block]

food-1447627_640

Tudom, tudom minden honnan ez folyik. Annyi életmód tanácsadás van már, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni, de tudod mit? – valahol igazuk van.

Az étkezés oly annyira fontos a rohamok visszaszorításában, mint a légzés. Ugyanis az a tapasztalatom, hogy rengeteg szemetet eszünk. Ne csodálkozzunk azon, ha betegek leszünk és megannyi egészségügyi problémával küszködünk idős korunkra, sőt már most is.

Azt javasolnám, hogy étkezz rendszeresen, nem kell sokat enni. Vegyél erőt magadon és készíts listát ha nem megy és folyton farkaséhségtől szenvedsz.

Hanyagolnám a zacskós leveseket, konzerveket, a sok szalámit és mesterséges hús nélküli sonkákat. Inkább szánjunk időt a főzésre. Azért nem olyan bonyolult dolog főzni. Ráadásul egy jó kis zene mellett igazi jó móka.

Honnan tudod, még nem is próbáltad. Én sosem főzök zene nélkül.

Reggelire együnk gyümölcsöt, zöldséget (alma, répa,banán, narancs) stb ami épp aktuális. Müzlit, zabpehellyel, lenmaggal, chia maggal aminek nagy a rostértéke. Beledobálhatunk egy kis napraforgómagot, diót, mogyorót. Készíthetsz Smoothies-t ( később találsz itt is recepteket)

Nem igazán ajánlom a zsíros szalonnát és egyébb tocsogó étkeket reggelire. A tévhitek ellenében a zsíros pacalpörkölt nem egészséges és nem adnak energiát a nap hátra levő részére. Bocsi

Ebéd az mindig ugyanaz, bár én szeretem a változatosságot.

Vacsorára ne egyél sokat, megint csak a zöldséggel és gyümölcsökkel jövök, illetve a könnyen fogyasztható ételekkel. Ne terheld le estére a gyomrod, mert komoly következményei lehetnek.

[bullet_block large_icon=”41.png” width=”” alignment=”center”]
 • Meditálj!
[/bullet_block]

Igen, nincs is fontosabb a lelki-testi békénél. Tudom, Neked erre nincs időd. Én meg azt mondom, hogy mindenkinek arra van ideje amire akarja, hogy legyen. Ne keress folyton kifogásokat, hanem tegyél magadért valamit!

Meditálás az egyik legkönnyebb testi-lelki elfoglaltság amit az ember el tud képzelni. Nem kell hozzá Atlétának lenned. Figyel arra amit a tested mondd. Keress egy békés helyet és ülj le egyenes háttal. Lélegezz mélyen és számolj vissza 100-tól 0-ig. Közben koncentrálj, és próbálj meg mindent kikapcsolni ami körülötted van.

human-730213_640

 

 

 

 

 

 

 

 

[bullet_block large_icon=”42.png” width=”” alignment=”center”]
 • Vezesd le a feszültségedet!
[/bullet_block]

Hogyan tudod  még a rohamaidat kezelni? Mozgással.

A mozgás a feszültség levezetésében nagy segítségedre lehet. Bizony ám, fuss 1-2 kört a ház körül, vagy a 100 emeletes háztömb körül, a parkban, kertben, bevásárlóközpontban. Ha nem szeretsz futni akkor sétálj. Kapcsold be a kedvenc zenéd és nézz ki a fejedből. Nézd az embereket mit csinálnak, hová mennek.  Ha teheted menj ki az erdőbe ahol nyugalom van és hallgasd a természetet.

Yógázz! Tornázz! szintén sokat segíthet egy kis karkörzés, nyújtás a lábnak és kéznek.

[bullet_block large_icon=”43.png” width=”” alignment=”center”]
 • Használj Reflexológiát!
[/bullet_block] Nem tudod még mi ez? Nem baj, egy későbbi cikkemben még fogok róla részletesebben írni. Előljáróban röviden csak annyit osztanék meg Veled, ami most szükséges.

[bullet_block large_icon=”21.png” width=”” alignment=”center”]
 • Masszírozd a kezedet. Az újaktól kezdve a tenyereden át a csuklódig Ha rohamod van nyomdd meg belülről csuklódtól 3 újjnyira lévő pontot és nyomdd erősen amennyire csak tudod.
 • Lábmasszázs rengeteget segíthet. Ha nem elég erős a kezed hozzá, kérj meg valakit, hogy masszírozza át a lábad. Ha nincs senki akkor fogj meg valami kis labdát vagy vésd bele az újjaidat a talpadba. Nyomkodd át a lábfejedet is.
 • A fej masszírozása: Sokat segíthet ez a gyakorlat is. Ütögesd meg az öklöddel egy kicsit a fejedet. vagy cibáld meg a hajad ( ha nincs akkor csak nyomkodd meg)

Remélem hasznos volt neked ez a cikk. Tudtam remélem segíteni. Ha szeretnél még több hasznos tippet tőlem, akkor az 5 napos Pánik kihívásra -> nagy szeretettel várlak. 🙂

[optin_box style=”2″ alignment=”center” action=”http://www.lifehacks.academy/form/submit?formId=13″ method=”post” email_field=”mauticform%5Bemail_adresse%5D” email_default=”E-Mail címed” integration_type=”custom” double_optin=”Y” name_field=”mauticform%5Bdein_vorname%5D” name_required=”N” name_default=”Keresztneved” form_id=”mauticform_eljvidamanpanik5tippsebook” opm_packages=””][optin_box_hidden][/optin_box_hidden][optin_box_code]

 
[/optin_box_code][optin_box_field name=”headline”]5 Plusz Pánik Tipp -> itt le tudod tölteni[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PHA+SGEgZXp0IGtpdMO2bHTDtmQsIGFra29yIGvDvGxkw7ZrIG5la2VkIGVneSBraXMgbWVnbGVwZXTDqXN0LCBhbWl0IGxlIHR1ZHN6IHTDtmx0ZW5pLjwvcD4K[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ez nem spam, csak egy kis inspriráció[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Most Küldheted![/optin_box_button] [/optin_box]

paperbackfront_753x930(3)

 

Soha Többé Pánik e-könyv írójától. Ha még több információt szeretnél megtudni, akkor kattints ide! ->

 

beautiful-day-1374129_1280

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást.

Itt megtalálsz Facebookon ->

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük