Legyen a Te Hobbid Is Az Utazás – Interjú Darányi Zsófiával

Zsófia hobbija az utazás, olyannyira, hogy elkezdet blogot vezetni utazásairól, élményeiről. Èn is követem már őt egy jó ideje, ezért is gondoltam úgy, hogy készítek vele egy interjút.

Miért is indult útnak, mi célból? – mik a tervei a jövőre nézve? – ez a következő interjúból kiderül. Zsófival egy videóinterjút is készítettem, ezt megtalálhatjátok a Facebook oldalamon és Youtube-on is.

Zsófi weboldalát itt találjátok: -> Hobbim az Utazás

 

Először bemutatkoznál kicsit nekem. Mióta utazol pontosan? - és mi vitt rá arra, hogy elkezdj utazni életvitelszerűen - mi célból- ?

Nem életvitelszerűen utazok, mivel nem tudom fedezni utazás közben munkából a kiadásaimat. Az utazásaimra előre kellett összegyűjtenem a fedezetet “rendes” munkával. Kivétel az Erasmus, amikor ösztöndíjat kaptam 5 hónap olaszországi tanulmányra, illetve 4 hónap lisszaboni gyakorlatra.

17342580_1411545138907160_7501022446183838606_n

Fotó Darányi Zsófia

Mindig is érdekelt a világ, már gyerek koromban is a térképet tanulmányoztam. Azért kezdtem el utazni, hogy saját szememmel is felfedezhessem azt, amiről előtte csak olvastam vagy hallottam.

Darányi Zsófi vagyok, 27 éves. Közgazdászként végeztem a győri SZE-n, majd elkezdtem a nagy betűs életet. Autóipari cégeknél dolgoztam beszerzésen 2 évet a BA diploma után.

Ekkor tájt gondolkoztam külföldön, először inkább csak külföldi munkákra gondoltam, aztán beiratkoztam logisztika Msc-re az egyetemre, majd kitaláltam, hogy jelentkezek Erasmusra.

Az első pályázat végül nem jött össze, viszont a cégnél megismertem egy lányt, aki rengeteget utazgatott Európa szerte és ő mondta, hogy milyen olcsón lehet manapság repülőjegyet foglalni. Aztán a TV-ben láttam a CS blog szerzőjét, Ritát. Végül összeraktam a fejemben a képletet, – olcsó repjegy, CS – Erasmus helyett utazgatok majd magamtól.

Tovább +

Ez volt 2012 vége, majd 2013 januárjában elmentem Barcelonába az első egyedüli utamra. Aztán végül megnyertem az Erasmust is és 2014-ben kimehettem Olaszországba, majd 2015-ben Portugáliába.

2014-ben nagyon sokat utaztam. Erasmus után csnáltam egy 1 hónapos Olaszország /Balkán túrát.

Majd 2015-ben Portugáliában döntöttem el, hogy megcsinálom ezt az utat, amin épp most vagyok. 2015 nyarától kezdtem el rá gyűjteni és készülni.

2016 november végén indultam el erre az útra, Thaiföld, Malajzia, Vietnam és Ausztrália volt eddig az útvonal. Május elején megyek Indonéziába, majd június 14-én repülök vissza Európába Thaiföldről. Még nem tudom pontosan mikor lesz vége az útnak, lehet, hogy Európában is elmegyek még erre-arra. Közben munkát is keresek, így az is befolyásolja, hogy meddig tudok még utazni, illetve a pénzügyi helyzettől is függ sok minden.

 

Bevallom, amikor eldöntöttem és megvettem az első repülőjegyemet rögtön elbizonytalanodtam és még utána is az utazás előtti napokban is féltem. Te hogy voltál ezzel, benned is megfordultak efféle gondolatok? Mennyire volt nehéz elindulnod?

Szerintem az teljesen normális, hogy tartunk az ismeretlentől, hiszen nem tudjuk, hogy majd pontosan mi vár ránk az idegen országban. Persze sok mindenre fel lehet készülni, de soha nem lehetünk 100 %-ban biztosak utazás előtt, hogy minden a terv szerint fog menni.

17361608_1404020816326259_7073828743199582814_n

Fotó: Darányi Zsófia

Nekem személy szerint nem az elindulással volt gondom, hanem inkább a pénzgyűjtéssel. Most is körbe utaznám szívesen a világot, csak nincs rá további fedezetem.

 

Az utazás sok mindent megváltoztat, legalábbis én másképpen látok dolgokat, mióta elindultam. Az utazás miben változtatta meg az életed. Nem csak az életed, hanem a világról való nézeteidet az emberekhez való viszonyulásodat?

Ez eléggé furcsa, de utazás előtt eléggé radikális nézeteim voltak a világról, politikáról. Már elfogadóbb vagyok más kultúrákkal, emberekkel, illetve nézőpontokkal szemben. Illetve egyetem alatt elfelejtettem angolul, mert nem használtuk – Utazás közben újra visszajött az angol tudásom, így tovább tudtam fejleszteni a szókincsemet. Most is olyan szavakat tanulok, hogy talicska, talaj, eresz 😀

 

Ha jól tudom közgazdászként végeztél. Most hogy utazol miből tartod fent magad. Mennyi pénzből indultál útnak?

Most a félretett pénzemből tartom fent magam. Kb. 5000 USD költőpénzzel indultam el. Sok repülőjegyet megvettem előre, illetve a felszerelés, biztosítás, laptop nincs ebben az összegben. Repjegyekre kb. 250 ezer Ft-ot költöttem (10 repjegy), a felszerelés meg olyan 250 volt. Megvan minden excelben ha valakit érdekel meg tudom mondani pontosan.

17264318_1392991127429228_8147984807129896849_n

Fotó: Darányi Zsófia

Szerinted miért jó utazni és mit tervezel a jövőre nézve? Esetleg tervezted, hogy külföldre költözz?

Erasmussal voltam már 5 hónapot Olaszországban, illetve 4 hónapot Portugáliában, továbbá a mostani utam előtt 1 évet Prágában dolgoztam. Nem zárkózom el a külföld elől, oda megyek, ahol jó munkaajánlatot kapok.

Egy világkörüli utat még mindenképp szeretnék csinálni. Jó lenne elindulni a 30. születésnapom előtt. Szerintem a következő 1-2 évben nem fogok nagyon sokat utazni, habár Európában is rengeteg hely van még, ami érdekel.

Hogy miért jó utazni? erre szerintem rengeteg féle választ lehet adni, mindenki más célból indul útnak. Én a felfedezés öröme miatt utazok, kíváncsi vagyok hol milyen az élet, a táj, az éghajlat, az ételek, emberek.

Fotó: Darányi Zsófia

Fotó: Darányi Zsófia

Köszönöm Zsófinak az interjút, remélem Ti is kedvre kaptatok egy kis utazáshoz – ha nem is olyan messzire, de Magyarország és Európa is tele van csupa szép helyekkel.

A videóinterjút megnézhetitek itt: ->

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field