Hogyan tudsz segíteni azoknak, akik pániktól vagy agrofóbiától szenvednek?

Ha még soha nem volt pánikrohamod vagy egyéb nagyon erős kilengésű szorongási tüneteid, akkor biztosra veszem, hogy nagyon nehezen tudod átérezni azoknak a helyzetét, akik nap, mint nap ezzel küzdenek.

Ilyen esetekben nagyon fontosnak tartom, hogy ha valakinek a közvetlen közelében, – legyen az egy barát vagy családtag – hasonló problémától szenved, segítséget nyújtson abban amiben csak tud és amennyiben lehetősége van rá.

Nem szabad elmenni ezek mellett, hanem fel kell hívni mások figyelmét is ilyen esetekben.

Most összeírtam pár gondolatot azoknak, – akik bár soha nem éltek át pánikrohamot, vagy depressziót, szorongást – hogyan tudnak még is segítségére lenni egy bajba jutottnak.

Támogatás és bizalom kiépítése

Ahhoz, hogy jó támogató váljon belőled, fontos, hogy erős bizalmat építs ki azokban, akik agrofóbiában, vagy egyéb pánikszerű tünetektől szenvednek.

Fontos, hogy bármiféle korlát és előítélet nélkül közeledj. Ha pároddal, barátoddal kimentek valahová és rátörne egy roham, akkor fontos, hogy higgattan, megfontoltan segíts rajta, hogy érezze melletted biztonságban van.

syringe-1547989_640

Ismerősöd között van olyan személy aki ebben szenved, akkor hallgasd meg, beszélgessetek. Sőt bátorítsd rá, hogy össza meg veled a problémáit.

Légy türelmes és megértő. Próbálj meg mindenre odafigyelni, miközben megosztja veled a küzdelmeit, milyen tünetei, félelmei vannak.

Ne befolyásolj és ne próbáld az állapotát "visszaállítani"!

Itt elsősorban arra akarok kijukadni, hogy, – sokszor próbálsz nagy erőkkel minden áron a barátodnak, szeretett családtagodnak segíteni – Próbálod visszaállítani őt az eredeti kerékvágásba és befolyásolni, – persze mind ezt nem negatív szempontból mondom.

De ez valószínűleg rontja az állapotát, szégyent és kínos érzéseket kelt benne, ami a tünetek felerősödéséhez vezet.

Értsd meg, hogy rengeteg kezelési lehetőség áll rendelkezésre már – de, nem minden kezelési módszer felel meg mindenkinek. Fontos, hogy kisérletezzetek, – kísérd el egy-egy terápiára és tanuljatok együtt önsegítő gyakorlatokat -.

Ez nem manipuláció!

Talán sokszor nehéz megérteni, hogy egy agrofóbiás vagy egy pánikbeteg miért nem akar bemenni egyes helyekre – egy étterembe boltba vagy a parkba -, holott tegnap még semmi baja nem volt ezzel és szívesen eltöltött ott egy kis időt.

Esetleg egyes napokon ugyanazon az útvonalon megy haza, de másnap messziről elkerüli, nehogy arra keljen mennie. Nehezére esik bizonyos szituációkban, megszokott emberekkel kommunikálnia vagy kiállnia magáért. Ez nem manipuláció vagy hiszti!

demons-1547908_1280

Az illető valójában nem az étterembe való belépéstől vagy az emberektől fél, hanem saját magában rejtőző félelemtől. Sokszor mikor egy adott helyen már tapasztaltak egyszer pánikrohamot, nehezen tudják magunkat túl tenni rajta, ezért azt gondolják ha megint bemennek oda, újra megismétlődik.

Ezek a tünetek napról napra vagy akár reggeltől estig is változhatnak biológiai, pszichológiai és környezeti hatások miatt. Ami fontos még, hogy ne tekintsd gyengének!

Tudom, hogy mennyire nehéz néha megküzdeni a rohamokkal, szorongásokkal, – lehet Te nem tudod, de biztosra veszem, hogy bátorítással, szeretettel és megértéssel is sok mindent lehet elérni.

Fontos, hogy észrevegyük a jeleket és figyeljünk egymásra. Annyira jó lenne, ha az emberek emberségesen és tisztelettel bánnának egymással, mert csak így tudunk előrébb lépni.

Remélem hasznos volt ez a cikk számodra.

Szép napot <3

Dóra

 

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field