Életmód

Félig Lélegzel, Félig Èlsz (Hiperventilláció)

Ez egy igazán derűs fejezet lesz számodra. Nem szeretnék felesleges statisztikákba bonyolódni csak szeretnék pár fontos információt megosztani veled légzési szokásainkról.

Ezt a cikket azoknak is ajánlom akik pánikrohamoktól szenvednek. Esetleg légzésproblémáik vannak. Ismerős nekem is az érzés, ezért is foglalkozom olyan sokat ehhez kapcsolódó témákkal.

A légzés rendkívül fontos számunkra. Fontosabb, mint az étel vagy az ital. Mert bár néhány napig megvagyunk ezek nélkül, de légzés nélkül aligha bírnánk pár percig.

Sokan legyintenek csak arra, hogy azt mondják lehet a pánikrohamaidat csak egy kis légzésprobléma (hiperventilláció) okozza. Vagy is túllélegzel.

Bildschirmfoto 2017-01-19 um 20.35.37
Az én légző gyakorlat videóm

A túllégzés napjaink legelterjetebb problémája, ugyanis nem igazán ismerjük ezt fel. Csak azt érezzük,  ha épp rohamunk támad, hogy fulldoklunk. Nem kapunk egyszerűen levegőt és ezáltal még jobban ránk tör a pánik.

Ezt megismételjük akár többször is. Szörnyű az az érzés, amikor az ember nem kap levegöt. Ùgy érzi mindjárt ott esik össze és senki nincs aki összekaparja a földről.

Nem kell megijedni. Ha a pánikrohamaidat csak is légzésprobléma okozza, akkor azt nagyon könnyen orvosolni lehet. Nem kell feltétlenül parázni ilyenkor. Hiszen léteznek megfelelő gyakorlatok, amelyeket ha kellően gyakorolsz akkor elmúlnak a rohamaid.

Ezért is készítettem egy plusz videót az egyik leggyakrabban használt légzőgyakorlatomról. Ezt a videót elküldöm E-Mailben, ha szeretnéd megnézni. A későbbiekben készítek még több légző gyakorlatos videót is.

[optin_box style=”7″ alignment=”center” action=”http://www.lifehacks.academy/form/submit?formId=7″ method=”post” email_field=”mauticform%5Bemail_adresse%5D” email_default=”Te email címed” integration_type=”custom” double_optin=”Y” name_field=”mauticform%5Bdein_vorname%5D” name_required=”Y” name_default=”Keresztnév” form_id=”mauticform_doraatemubungeljvidaman” opm_packages=””][optin_box_hidden][/optin_box_hidden][optin_box_code]

 
[/optin_box_code][optin_box_field name=”headline”]Here’s The Headline For The Box[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”][/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ez nem spam[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Küldheted a videót ->[/optin_box_button] [/optin_box]

Ez persze nem garancia, hiszen a rohamok mögött sok más, testi-lelki probléma is állhat. Azonban, ha nem csak túllégzés okozza a kiváltó tüneteket, akkor is tudod alkalmazni. Először is lássuk mi a túllégzés?

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Hiperventilláció (Túllégzés)[/headline]

Ez egy olyan légzés ritmus, amely meghaladja a test normál követelményeit. Jellemzően nagyon heves reakciót vált ki a mellkas felső részében. Sokszor amikor túllélegzünk csak azt vesszük észre, hogy nagyokat sóhajtozunk.

Ezek a sóhajtozások átfordulnak sebes ritmusú levegő kapkodásba. Amelyt követően már nem csak a légzésünket nem tudjuk kontrollálni, de nagyon semmilyen testi reakciónkat sem. Pánik tör ki rajtunk, hogy mindjárt megfulladunk, összeesünk vagy szívinkfarktus kapunk. Tovább generáljuk az így is eléggé felfokozott testi reakciónkat.

stop-1971756_640

Túllégzésünket sok minden okozhatja. Ìme néhány példa:

[bullet_block large_icon=”24.png” width=”” alignment=”center”]
  • A Szorongás teljesen természetes reakciónk, amikor idegesek vagyunk vagy sietünk valahová. Ilyenkor a légzési mechanizmusunk folyamatos készültségben áll.
  • Okozhatja a túllégzést akár szoros ruházat is. Vannak olyan push-up melltartók toppok melyek kifejezetten kellemetlenül nyomhatják a mellkasunkat. Ezért is fontos a megfelelő méret kiválasztása.
  • Rossz testhelyzet.
  • Izomfeszültség, gyulladás.
  • A munkavégzés helye és körülményei. Ha sok ülőmunkát végzel, akkor iktass be néhány percnyi légzés gyakorlatot, emellé fej- kéz-láb körzést vagy esetleg enyhén kopogtasd meg a fejedet. Hidd el segít.
[/bullet_block] [headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Tudunk segíteni a hiperventilláción?[/headline]

Természetesen igen.

Ha sikerül helyre állítanunk a megfelelő légzést,akkor a tünetek nagy eséllyel elmúlnak. A hiperventilláció tünetei nagyban hasonlítanak a Pánikrohaméhoz. Ezért is sokunkban ott vannak a megválaszolatlan kérdések,- hogyha tényleg csak ez okozza a problémát akkor miért jön rám a pánik, mondjuk a buszon vagy az áruházban?

Nem kellene attól bepánikolnom, hogy a sorban állok igaz? –

A válasz sokkal inkább a tudatalattinkban keresendő. Hiszen valamitől félünk. A múltban a jelenben bekövetkezett események, traumák kiválthatják a fulldokló légzést. A félelem sokunkban ott van . Ezért olyan nehéz legyőzni, mert nem találjuk a kiutat belőle.

De, tedd fel magadnak a kérdést: Mitől félek egyáltalán?

Ha kell felteheted ezt a kérdést többször is ahányszor szükséges. Van időd bőven. Ha még sem találod meg a választ rögtön, ne ess kétségbe. Hanem, addig is végezz légző gyakorlatokat!

Szeretném megosztani veled ezt a légzőgyakorlatot, amit én is gyakran alkalmazok.  A légzés fontos,- és még fontosabb a helyes légzés. Viszont ehhez sokat kell gyakorolni.

Nekem sem ment egyik napról a másikra. Ezért is fontos, hogy légy türelmes önmagaddal. Szánj időt magadra és egészségedre. Ne foglalkozz azzal más mit mond. Akkor csináld amikor szeretnéd és amikor szükséged van rá.

Több légző gyakorlat van amit napszakonként vagy helyzettől függően alkalmazok. Ezek közül most csak egyet szeretnék megosztani veled. Amolyan kezdés képpen. Hiszen a légzéshez, mint mondtam gyakorlás kell és türelem,    -nem is kevés.

[headline style=”1″ align=”center” headline_tag=”h2″]Lélegezz mélyen![/headline]

Első lépes az, hogy keresel egy nyugodt részt, ahol senki sem zavar. Relaxálj kicsit, csak úgy lazán. Ez azért kell, hogy tudj koncentrálni a légzésedre. Le is feküdhetsz vagy a földre is ülhetsz. A lényeg, hogy a hátad egyenes legyen, hogy a levegő jól tudjon áramolni a testeden keresztül.

frog-1536938_640

Ha nem tudsz nagyon ellazulni és koncentrálni, akkor tegyél fel egy kellemes zenét. Gyújts meg egy füstölőt vagy egy gyertyát. A lényeg, hogy Te jól érezd magad a bőrödben.

Első lépés:

[bullet_block large_icon=”39.png” width=”” alignment=”center”]
  • Belégzéskor számolj lassan 0-tól 5-10 másodperc-ig. Figyelj és koncentrálj a légzésedre és arra, hogy ez hogyan változtatja meg a tested. Csukott szemmel jobb ezt a gyakorlatot végezni, megnyugtat. Próbáld a koncentrációdat csak is a tested rezgéseire és reakcióira irányítani.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”40.png” width=”” alignment=”center”]
  • Levegőt tartsd most bent, 20 másodpercig. Ha nem bírod addig, akkor csak 10-15 másodpercig.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”41.png” width=”” alignment=”center”]
  • Lassan fújd ki a levegőt. Èrezd ahogyan a levegő kiáramlik a szádon, megtisztítva és felfrissítve az elmédet. Számolj lassan, de nem kapkodva 0-tól 10-másodperc-ig.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”42.png” width=”” alignment=”center”]
  • Ismételd meg ezt a gyakorlatot minimum 10*20-szor egymás után. Naponta 1-szer végezd el, persze az a jobb, ha minél többször. Ezáltal a légzésedet tudod kontrollálni és a tüdődet is tréningezni. Ami azért fontos, mert vannak más légzési gyakorlatok amelyek nehezebbek.
[/bullet_block]

Egy másik tipp: miközben belélegzel elképzelhetsz egy színt. Èn általában sárgát, aranyat vagy világoszöldet szoktam magam elé képzelni. Ezt a sárga-arany fény fonalat szívom be, benttartom, majd kifújom. Belégzésnél figyelek arra, hogy ez a fény az egész testemet átjárja minden erejével és melegségével.

Ha képes vagy ezt a fényt minél hosszabb ideig fenntartani, az nagyon jó.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni. Azt tudom ajánlani, hogy gyakorolj annyit amennyit csak tudsz.

Jelenleg írok egy könyvet, amelyhez több specialistát is felkerestem segítségül. A könyvemben leginkább a saját érzéseimet osztom meg a pánikrohamokkal kapcsolatban. Illetve sok egyébb más gyakorlatot is, melyeket nagyszerű emberektől tanulhattam meg az évek során.

Pánikrohamról szóló cikkemet lent találod. 🙂

Ajánlhatok egy könyvet, amely nekem is segített. Ez a Csak semmi pánik! címü könyv. Jó olvasást. Ha még kedved egy kis gyakorlathoz, akkor megnézheted az első légzőgyakorlatomat, amit E-Mailben küldök majd Neked.

A videó után megírhatod a tapasztalatodat vagy észrevételedet. Ha szeretnél megosztani velem érzéseidet vagy segítségre van szükséged, akkor is szívesen segítek. Nem kerül semmibe. 🙂

[optin_box style=”21″ alignment=”center” action=”http://www.lifehacks.academy/form/submit?formId=7″ method=”post” email_field=”mauticform%5Bemail_adresse%5D” email_default=”Te E-Mail címed” integration_type=”custom” double_optin=”Y” name_field=”mauticform%5Bdein_vorname%5D” name_required=”Y” name_default=”Keresztneved” form_id=”mauticform_doraatemubungeljvidaman” opm_packages=””][optin_box_hidden][/optin_box_hidden][optin_box_code]

 
[/optin_box_code][optin_box_field name=”headline”]Van kedved egy gyakorlathoz?[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PHA+S8O8bGTDtmsgTmVrZWQgZWd5IHZpZGXDs3QgYXogw6luIGxlZ2d5YWtyYWJiYW4gaGFzem7DoWx0IGd5YWtvcmxhdG9tcsOzbC4gVMO2bHRzZCBraSBheiBlbWFpbCBib3hvdCDDqXMgbcOhciBrw7xsZMO2bSBpcy4gOik8L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ez nem spam, csak egy légzőgyakorlat[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Küldheted a videót![/optin_box_button] [/optin_box]

paperbackfront_753x930(3)

 

Soha Többé Pánik e-könyv írójától. Ha még több információt szeretnél megtudni, akkor kattints ide! ->

20161218_173908

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást.

Itt megtalálsz Facebookon ->

Még szintén kedvelheted