Ha pánikbetegségben szenvedsz, akkor bizony számos életeseményre számíthatsz a mindennapjaidban.

Ha elmész dolgozni vagy a boltba vásárolni, esetleg különböző társadalmi összejöveteleken veszel részt, aligha fokuszálsz a pánik tüneteire, – mert lefoglalod az elmédet, nyüzsgés van körülötted, ezért arra koncentrálsz –

Mielőtt pánikrohamaid előjönnének valószínűleg nem gondolsz ezekre a gyakori eseményekre. De most, hogy várakoznod kell és a látókörödben elvesztetted a figyelmedet az eddig történt eseményekről, rögtön roszzul kezded magad érezni.

Megint csak előjönnek a szorongási tünetek, – mindjárt megüt a guta, hányingered lesz és szédülsz -, holott eddig semmi bajod nem volt.

meditate-1851165_640

[headline style=”1″ font_size=”31″ font_font=”Raleway” font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]Normál vs. “Előzetesen generált” szorongási tünetek[/headline]

Végtelen számú emberi tapasztalataink előidézhetnek szorongásokat. Sokszor érzünk félelmet amikor valami olyan új dolog előtt állunk, mint egy – záróvizsga, első nap a munkahelyen, egy állásinterjú, egy nagy utazás – vagy bármi amit előtte még féltünk meglépni, mert tapasztalatlanok voltunk és féltünk az újtól az esetleges változástól.

Az ilyen jellegű szorongások, pánikszerű tünetek teljesen normálisak.

A változás sokszor előidézi sőt feltöri a mélyen nyugó problémáinkat, melyeket próbáltunk elhesegetni és elnyomni az évek során.

A pánikrohamoktól való félelem bármely élethelyzethez vagy eseményhez társulhat, nagyobb vagy kisebb formában. Ezért is fordul gyakran az elő, hogy képesek vagyunk még a meg nem történt események előtt bepánikolni.

Még nem is történt semmi, el sem mentünk sehová, de már pánikolunk és azon aggódunk, hogy úristen mi fog ekkor és akkor történni velünk.

[feature_box style=”10″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” content_font_font=”Raleway” content_font_shadow=”none” alignment=”center”]

Fontosnak tartom éppen ezért a tudatosítást, azaz a gondolataink, érzéseink pontos megfogalmazását.

[/feature_box] [headline style=”1″ font_size=”31″ font_font=”Raleway” font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]”Előzetesen generált” szorongás kapcsolata valódi gondolatainkkal[/headline]

Az előzetesen generált pánikzavarok erősen kapcsolódnak a gondolkodásmódunkhoz, és az elménkhez.

A pánikbetegek gondolatai csak azon járnak, hogy mi miatt kellene megint aggódniuk. Csak arra koncentrálnak mi fog történni, pedig alapból semmilyen veszély nem fenyegeti őket.

Szélsőséges, kellemetlen érzések fogják el őket, amelyek valjuk be néha félelmetesek lehetnek. A halálfélelemtől és a megőrüléstől való félelem nagyon el tud uralkodni rajtunk. Ismerem ezt az érzést.

Oly annyira, hogy azt hisszük mindjárt végünk van, nincs tovább.
[bullet_block large_icon=”21.png” width=”” alignment=”center”]

  • Mi van, ha pánikrohamom lesz, a kocsimat az árokba vezetem?
  • Mi van, ha pánikba esem a bevásárlóközpontban, összeesek és meghalok?
  • Mi van, ha étkezés közben nem tudom lenyelni az ételt, megakad a torkomon és megfulladok?
  • Mi van, ha séta közben rámjön egy roham és nem tudok majd hazamenni?
[/bullet_block]

Ez a fajta gondolkodás sok előítéletes, előregenerált szorongást okoz, amely bizonyos tevékenységünket akadályozzák. A szorongás annyira intenzív lehet, hogy az agorafóbiának nevezett állapothoz vezethet.

elhaz-2644358_640

[headline style=”1″ font_size=”31″ font_font=”Raleway” font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]Hogyan lehet megbírkózni az előzetes szorongással?[/headline]
  • Ami nekem a legjobban bevált és a mai napig minden egyes reggel elvégzem, – azok a különbözö légzésgyakorlatok.
  • Természetesen a relaxációs, meditációs gyakorlatok.
  • Segítő, pozitív, őszinte beszélgetések – egyrészt magunkhoz -, másrészt pedig olyan személlyel, szakemberrel akikben megbízunk.

Az előző cikkemben megosztottam egy légzőgyakorlatot itt visszanézheted: -> Tippek utazáshoz azoknak, akik pánikbetegséggel és szorongással küzdenek!

Fontos, hogy mondd el magadnak minden nap, hogy ez csak és kizárólag a fejedben létezik. Mivel az elméd hozzá van szokva ugyan ahhoz a gondolatmenethez, érzéshez, ezért automatikussá válik egy idő után.

Ezt a megszokottságot kell megváltoztatni!!! Nem könnyű tudom…

Egyébb kisegítő lehetőségek:

Kognitív-viselkedési terápia (CBT), amely segít azonosítani és megváltoztatni azokat a káros magatartásformákat és gondolati folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a szorongásokhoz.

Pánikra összpontosított pszichodinamikus pszichoterápia, hogy segítsen tudatában lenni a tudattalan konfliktusoknak és a védelmi mechanizmusoknak, amelyek erősítik a szorongásodat.

A következő részekben hozok majd meditációs és légzésgyakorlatokat. Remélem hasznodra vált ez a cikk.

Viszlát a következőben. 🙂

Üdv: Dóra

 

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást.

Itt megtalálsz Facebookon ->

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük