Èlj és Dolgozz Ott Ahol Akarsz – Digitális Nomádság 1 Rész

Ki az a digitális nomád és mit csinál egyáltalán? Lehet-e digitális nomádként fix jövedelemmel élni, és közben még a világot is bejárni? Sok kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. Sokak számára az a tény, hogy interneten keresztül pénzt lehet keresni, teljesen elképzelhetetlen.

Miután az én életem is fenekestül felfordult az utóbbi időben, másképpen kezdtem látni a dolgokat.

Egyre több olyan emberrel találkoztam – leginkább külföldön -, akik az interneten keresztül keresték a kenyerüket, közben ide-oda utazgattak szerte a világban.

IMG_1307

Irigykedve bámultam ezeket az embereket, újra és újra felvetődött bennem a kérdés: de mégis hogyan csinálják?

Pénzkeresés Online - lehetséges?

Hogyan lehetséges az, hogy valami mást kezdjek az életemmel, ahelyett, hogy reggeltől estig egy irodában ülök, és a mókuskerékben járom a megszokott köreimet? Elhatároztam: na most már elég, nem akarom ezt tovább csinálni. Fogom magam és elkezdem a saját online bizniszemet felépíteni, akármennyire is nehéz feladatnak tűnik.

Sokan kérdezik tőlem is, oké, elmentél otthonról, most a világot járod, de mégis miből tartod fent magad? Hiszen azért az utazgatás sincs ingyen.

IMG_1776

Még ha egy olyan helyre is mész, mint amilyen Ázsia vagy Afrika, bár olcsó, az tény, mégis, az életet nem adják ingyen.

Nem is – ezt senki sem állítja.

A digitális nomád életmód egyre felkapottabbá válik már Magyarországon is. Én mégis kicsit többnek látom ezt az életmódot.

Hogy lehet interneten keresztül pénzt keresni úgy, hogy teljesen mindegy, épp hol tartózkodsz?

Nyílván nem mindenkinek való ez. De először is legyünk tisztában azzal, mi és/vagy ki az a digitális nomád.

Honnan jön maga a kifejezés?

Régebben is léteztek amolyan az „interneten kenyerüket kereső“ emberek, amikor az internet és a számítógépes világ még igencsak gyerekcipőben járt.

Én is ismerek pár olyan embert, akik az internet megjelenésével kihasználták ezt a lehetőséget és saját online bizniszbe fogtak, ami mára valóban naggyá nőtte ki magát, és már nagyon sok gondjuk nincs is.
A digitális szót, úgy hiszem, nem kell mélyrehatóan elemeznem. A laptop, ipad, telefon és egyéb digitális eszközzel végzett munkát jelenti, amihez elengedhetetlen a kiváló internetkapcsolat. Ez nálam is néha nagy problémát jelent, főleg lakatlan szigeteken.

kepatmeretezes_hu_DSC00450(1)

A nomád az, aki mindezt helytől, időtől és bármilyen akadálytól függetlenül végzi. Sőt, nagyon főnökre sincs szüksége.

 

Egy digitális nomádnak nem  kell feltétlenül  korán reggel a munkaasztalhoz sietnie, és napi 8 vagy több órákat robotolnia. Saját maga főnöke lehet, és saját maga oszthatja be a munkaidejét.

Ezért is választják sokan ezt az utat, mert szabadságot ad. Nem kell görcsösen egy-egy helyhez ragaszkodni, mert a munka – legyen az magánvállalkozás, online-biznisz, vagy akármi más – végezhető otthon a kanapéról vagy egy csodaszép tengerparti bungaló házból, igazából bárhonnan és bármikor.

Persze azért itt is vannak kikötések, hiszen aki egy online bizniszt fel akar építeni, ahhoz rengeteg idő, türelem és kitartás kell. Nem megy egyik napról a másikra.

IMG_20170209_184859

Azt nem tudom, hogy más digitális nomádoknak mi a pontos napirendjük, de a szabadságnak is megvannak az előnyei és hátrányai.

Mire van szükséged ahhoz, ha te is nomád akarsz lenni?

Ha te is nomád életmódra váltanál, azt többféleképpen is elkezdheted.

  • Magánvállalkozóként: Vannak a magánvállalkozók, akik természetesen  maguknak dolgoznak és építik fel a saját online munkakörüket. Ez sok feladattal jár, és nem árt “kiképezne magát” az embernek, ha az interneten keresztül akar boldogulni.Én magam soha nem tanultam ezzel kapcsolatban profiktól, internetes oktatóprogramok és barátok, ismerősök segítségével sikerült megtanulnom weboldalakat készíteni és azt, hogy mi kell egy jó marketing kampányához.Rengeteg munka, tanulás és kitartás kell hozzá. Csak és kizárólag így megy.
  • Freelancer, Szabadúszók: Persze vannak, akiknek nehezen megy a begyakorolt és hozzászokott munkakör mellett ilyesmit felépíteni -  azoknak való a freelancer életmód, azaz szabadúszók által adott lehetőségek kiaknázása.Itt is meg van a lehetőséged arra, hogy az idődet saját magadnak oszt be, de mégis gyakran előfordul az, hogy egy adott munkát időre kell befejezned megadott paraméterek alapján. Viszont jó kis összegeket tudsz vele zsebre vágni.Ezen kívül sokan kínálnak online munkákat olyanoknak, akik helytől függetlenül szeretnének dolgozni, de megbízhatóak és készséggel állnak rendelkezésre.
  • Online termékek: Ezen kívül Te is készíthetsz online termékeket, vagy mások termékeit reklámozhatod, megfelelő marketing kampány keretében, úgynevezett termékfunnel segítségével.Ez úgy működik, hogy minden megvásárolt termék után províziót kapsz. Ha jól állítod össze a kampányt, és sikerül minél több ügyfelet magadhoz vonzanod, akkor nagyon szép pénzt tudsz nagyon rövid időn belül összeszedni.Ugyanakkor ezzel sok referenciát tudsz gyűjteni magadnak, ami a megbízhatóságodat is bizonyítja, így sokan fordulnak majd hozzád, hogy reklámozd az ő termékeit.Megosztok veled pár oldalt, ahol online munkákat találhatsz magadnak.Hogy milyen lehetőségeid vannak még?Az a következő cikkből kiderül.

 

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field