Dóra Naplója #5 – Nikosia az utolsó kettéosztott város

Sziasztok drágáim!

Itt vagyok egy újabb résszel. Ezúttal Ciprus fővárosába Nikosiába látogattam el. Ez az utolsó olyan város a világon, amelynek egyik része a ciprusi görögökhöz – másik fele Törökország által elismert törökökhöz tartozik.

Ciprus eleve kettéosztott a ciprusi görögökre és az északon élő törökökre. Szomorú volt azt látni, hogy ennyire gyűlölik egymást itt az emberek.

A görögök ki nem állhatják a törököket és nem is lehet róluk említést sem tenni. Ugyanez a másik oldalon a törököknél.

A múlt héten belecsöppentünk teljesen váratlanul egy görög szülinapi zsúrba, ahol mindenki mindenkivel összeköttetésben állt – a rendőr a tűzoltóval, a vámellenőrrel, a bíróval – szóval nagyon vicces volt.

Mondták is – ha véletlenül megállítanának a rendőrök csak hívjam fel őket, majd ők elrendeznek mindent. A szülinapi bulin jól éreztem magam, a zene illetve az emberek stílusa, mentalitása hasonló a törökökéhez, de erről egy szót se említsek görögök jelenlétében – mondta az egyik német ismerősöm aki már jó ideje itt él.

Nikosia egy nagyon szép város tele történelemmel, érzésekkel. – Amikor beléptem a belvárosi részbe, ahol mindenütt látni az omladozó falakat, érezni lehet az óváros rejtett emlékeit. Olyan különös érzés fogott el, amikor megpillantottam az olajoshordókkal elbarikádozott részt.

Ùgy kell elképzelni Nikosiát, mint annak idején Berlint még a hideghábórú idején. Lenyűgöző és egyben félelmetes.

Tekintsétek meg a legújabb videómat…egy kis ízelítő Nikosiából

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field