Amikor utazom akkor előtte szeretek információkat gyűjteni az adott országról. Kívétel most!

Abszolút nem tudok semmit Ciprusról, még azt sem, hogy egyáltalán milyen nyelvet is beszélnek ott. Most, hogy itt ülök a reptéren így van időm bőven – elővettem a kisokosomat, hogy beszámoljak a még láthatatlan Ciprusról.

Jó úgy valamiről írni, hogy előtte még sosem jártam ott. Ìgy amikor majd végre megérkezem és egy pár napot eltöltök ott, könnyebben tudom majd összehasonlítani az előbb írrattakhoz.

Beszéltem anyukámmal és apukámmal is, reménykedem benne, hogy nem mérgesek nagyon. Ùgy gondolom ennek meg kell történnie. Nem hiába sodort ide az élet és hozott helyettem döntéseket.

Mármint ez az én felelőtlen döntésem is volt, de ha már elevett a fene, akkor már érezzem magam jól és talán kitudja – sikerül megfognom az Isten lábát – Nem igaz?

good-friday-2264164_640

[headline style=”1″ font_size=”30″ font_font=”Raleway” font_color=”%23a2e7a6″ font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]Hol van Ciprus?[/headline]

Ciprus egy szigetország, még pedig a Fölközi-tenger keleti részén található. Most már Köztársaságként hivatott nevezni. Az érdekessége az országnak az, hogy földrajzilag Àzsiához, – politikai szempontokhoz viszonyítva azonban Európához tartozik.

2004 óta, ahogyan Magyarország is az Európai ùnió része. Pénzneme az Euró. Fővárosa Nicosia és az ország középső részén helyzekedik el – így kettéosztva az ország görögökhöz tartozó déli részt és a törökökhöz tartozó északi részét az országnak.

1983 óta létezik a Törökország által elismert Èszak-ciprusi Török Köztársaság.

Èrdekes nem? még ma sem dőlt el teljesen ki kihez vagy mihez tartozik. Törökország például a mai napig nem fogadja el Ciprust önálló országkként.

A hivatalos nyelv a déli részen a görög, északi részeken a török – egyértelműen, – de szerencsére beszélnek angolul.

Tudtátok?

  • Szicília és Szardínia után ez a 3. legnagyobb sziget a Földközi tengeren.

Ciprus történelme sem épp egyszerű menet. Annyi megszállottság alatt állt már, hogy abba most nem is nagyon mennék bele. A lényeg, hogy – nem volt, nincs és nem is lesz könnyű sorsa szerencsétlennek.

Èghajlat

Ciprus éghajlatát meditterán, meglehetősen meleg, száraz idő jellemzi, csapadék inkább novembertől márciusig időszakban jellemző. Ez csak amolyan netről lopott adat. 🙂

Az alacsonyabb fekvésű helyeken olajfaültetvények vannak és egyébb különleges növények. Már alig várom, hogy olivabogyót egyek.

[feature_box style=”8″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” content_font_size=”18″ content_font_font=”Raleway” content_font_shadow=”none” alignment=”center”]

Imádom az olivabogyót, képes voltam a múlkor is egy egész üveggel megenni. 🙂

[/feature_box]

Àllatvilágát tekintve pedig szintén változatos. Lamakai és a Akrotiri tónál található flamingókat lehet megcsodálni. Ezen kívűl létezik még rengeteg madárfaj.

Ahogy hallottam jelenleg itt pusztítják el a legtöbb védett madarat. Egyetlen egy mérges kígyófaj található a szigeten a Levantei vipera. Remélem nem találakozok vele, habár már sokszor volt szerencsém több mérgeskígyóval is találkozni.

[divider style=”2″]

 

Megérkeztem Ciprusra!

A cikk második, második részét már innen a napsütéses Ciprusról írom. Nem is szaporítom a szót. Készítettem egy rövid update videót nektek, amiben röviden összefoglalom az utamat és a megérkezésemet. Fogadjátok nagy nagy szeretettel.

Sok puszi <3

[video_player type=”youtube” width=”640″ height=”360″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1LLU9PTXM3dUxZMA==[/video_player]

 

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást.

Itt megtalálsz Facebookon ->

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük