Azt hiszem rosszul vagyok – 10 tipp utazási rosszullétek ellen!

Akik sokat utaznak akár – repülőn, buszon, vonaton vagy hajón azoknak ismerős lehet ez igen csak kellemetlen szituáció.

Pár napos Bangkok-i tartózkodásom után az utam Koh Phangan szigetére vezetett. Először repülővel aztán busszal majd hajóval zötykölödtünk a célállomásunk felé.

A repülőút és a buszon eltöltölött idő még hagyján túl lehetett élni, – de aztán jött a feketeleves ami egy horrorisztikus hajóút személyében következett be.

A viharos szél és esőzés a hajót ide-oda dobálta. Szörnyü amikor azt érzed a gyomrod mindjárt kijön a szádon keresztül. A legeljén amikor az emberek felszálltak és elindultunk még sokan felnevettek milyen vicces is amikor a hajó ringatózik, aztán ez egyre alább hagyott és egy idő után mindenki egyre fehérebb és fehérebbé vált.

A hajó fedélzetén dolgozók már előre felkészültek és sürögve forogva vitték a zacskókat azoknak akiken látták nem sok van hátra.

Èn jómagam sem vagyok oda a hosszú utazásokért, de mint világjáró valahogy muszáj kibírnom. Aztán ott van még a jó öreg pánik is ami pont az ilyen esmények előtt szokott rámtörni. Juhé

Rengeteg mindent alkalmazok utazásaim előtt és most összegyüjtöttem Neked 10 tippet ami segíthet neked is megbírkózni rosszulléteiddel.

Szinte minden 3. ember küzd utazási rosszullétekkel

A kínzó émelygés oka a hintázás a kényelmetlen pozició amihez nem vagyunk hozzászokva és ezáltal az agyban ellentmondásos üzenetek szabadulnak el.

A szemekről, a belső fül egyensúlyi szervéről, az izmok, az inak és az ízületek érzékelőiről, az úgynevezett proprioceptorokról, az agy folyamatosan tájékoztatást kap arról ami a test egyes részeiben történik.

Már az indulás előtt meg tudod előzni az émelygést.

  • Az utazás előtt egyél minimum 2 órával csak könnyű ételeket, - mint zöldségek, gyümölcsök. Ne eröltesd a nehéz ételek fogyasztását, mert a gyomrodnak több időre van szüksége a feldolgozáshoz.
  • Aludd ki magad az utazás előtt. Nem érdemes hosszút út előtt nagy bulikat tartani, főleg ha alkoholt is iszol.
  • Hagyj fel a kávéval a nikotinnal és az alkohollal. Az alkohol különösen tönkreteszi az egyensúly érzésedet, és csak a tüneteket erősíti.
  • Legyen nálad egy gerezd gyömbér. Esetleg készíthetsz magadnak teát amibe beleteszel egy-két apró darabokra vágott gyömbért. De el is rágcsálhatod útközben. A gyömbér jótékony hatással van a gyomorra és megnyugtatja. Ezáltal csökkenti a hányingert és az émelygést is.

ginger-1918107_640

  • Vegyél magadhoz sok C vitamint. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin nagy dózisa (kb. 2 gramm) képes csökkenteni a hisztamin szintjét, - amely allergiás reakciókban, - émelygés hatására felszabadul, és serkenti az agyban a hányásközpontot.
  • Lehetőleg az ablak mellett foglalj helyet. Ez lehetővé teszi, hogy a szemedet rögzítsd egy bizonyos pontra a horizonton ezáltal agyadnak is más üzeneteket küldesz. A vonaton az utazás irányába ülj le.
  • Helyezzd mindkét lábadat szilárdan a földre 90 fokos szögben Az agynak visszajelzést ad egy csendes helyről.
  • Hagyd abba az olvasást és egyéb elektronikus eszközök használatát - tablet, laptop, mobil stb: ezek csak felerősítik a tüneteket.
  • Tereld el a figyelmedet zenével. Ez segít a pozitív gondolkodásban és hamarabb telik így az idő.
  • Ha lehetséges, gondoskodj a friss levegőről és tudatosan lélegezz hosszan és mélyen. Ez csökkenti a stresszt és segíti az oxigén áramlását a szervezetben.

Némely légzésgyakorlatot és meditációs gyakorlataimat megtalálod az oldalamon illetve Youtube csatornámon is!

-> Légzésgyakorlat

Remélem hasznodra vált ez a cikk. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, akkor írd meg lent.

Szeretettel & Namaste

Dóra

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field