Akik sokat utaznak akár – repülőn, buszon, vonaton vagy hajón azoknak ismerős lehet ez igen csak kellemetlen szituáció.

Pár napos Bangkok-i tartózkodásom után az utam Koh Phangan szigetére vezetett. Először repülővel aztán busszal majd hajóval zötykölödtünk a célállomásunk felé.

A repülőút és a buszon eltöltölött idő még hagyján túl lehetett élni, – de aztán jött a feketeleves ami egy horrorisztikus hajóút személyében következett be.

A viharos szél és esőzés a hajót ide-oda dobálta. Szörnyü amikor azt érzed a gyomrod mindjárt kijön a szádon keresztül. A legeljén amikor az emberek felszálltak és elindultunk még sokan felnevettek milyen vicces is amikor a hajó ringatózik, aztán ez egyre alább hagyott és egy idő után mindenki egyre fehérebb és fehérebbé vált.

A hajó fedélzetén dolgozók már előre felkészültek és sürögve forogva vitték a zacskókat azoknak akiken látták nem sok van hátra.

Èn jómagam sem vagyok oda a hosszú utazásokért, de mint világjáró valahogy muszáj kibírnom. Aztán ott van még a jó öreg pánik is ami pont az ilyen esmények előtt szokott rámtörni. Juhé

Rengeteg mindent alkalmazok utazásaim előtt és most összegyüjtöttem Neked 10 tippet ami segíthet neked is megbírkózni rosszulléteiddel.

[headline style=”1″ font_size=”25″ font_font=”Calligraffitti” font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]Szinte minden 3. ember küzd utazási rosszullétekkel[/headline]

A kínzó émelygés oka a hintázás a kényelmetlen pozició amihez nem vagyunk hozzászokva és ezáltal az agyban ellentmondásos üzenetek szabadulnak el.

A szemekről, a belső fül egyensúlyi szervéről, az izmok, az inak és az ízületek érzékelőiről, az úgynevezett proprioceptorokról, az agy folyamatosan tájékoztatást kap arról ami a test egyes részeiben történik.

[headline style=”1″ font_size=”25″ font_font=”Calligraffitti” font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″]Már az indulás előtt meg tudod előzni az émelygést.[/headline] [bullet_block large_icon=”39.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Az utazás előtt egyél minimum 2 órával csak könnyű ételeket, – mint zöldségek, gyümölcsök. Ne eröltesd a nehéz ételek fogyasztását, mert a gyomrodnak több időre van szüksége a feldolgozáshoz.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”40.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Aludd ki magad az utazás előtt. Nem érdemes hosszút út előtt nagy bulikat tartani, főleg ha alkoholt is iszol.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”41.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Hagyj fel a kávéval a nikotinnal és az alkohollal. Az alkohol különösen tönkreteszi az egyensúly érzésedet, és csak a tüneteket erősíti.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”42.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Legyen nálad egy gerezd gyömbér. Esetleg készíthetsz magadnak teát amibe beleteszel egy-két apró darabokra vágott gyömbért. De el is rágcsálhatod útközben. A gyömbér jótékony hatással van a gyomorra és megnyugtatja. Ezáltal csökkenti a hányingert és az émelygést is.
[/bullet_block]

ginger-1918107_640

[bullet_block large_icon=”43.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Vegyél magadhoz sok C vitamint. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin nagy dózisa (kb. 2 gramm) képes csökkenteni a hisztamin szintjét, – amely allergiás reakciókban, – émelygés hatására felszabadul, és serkenti az agyban a hányásközpontot.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”44.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Lehetőleg az ablak mellett foglalj helyet. Ez lehetővé teszi, hogy a szemedet rögzítsd egy bizonyos pontra a horizonton ezáltal agyadnak is más üzeneteket küldesz. A vonaton az utazás irányába ülj le.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”45.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Helyezzd mindkét lábadat szilárdan a földre 90 fokos szögben Az agynak visszajelzést ad egy csendes helyről.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”46.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Hagyd abba az olvasást és egyéb elektronikus eszközök használatát – tablet, laptop, mobil stb: ezek csak felerősítik a tüneteket.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”47.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Tereld el a figyelmedet zenével. Ez segít a pozitív gondolkodásban és hamarabb telik így az idő.
[/bullet_block] [bullet_block large_icon=”48.png” width=”” alignment=”center” font_font=”Raleway” font_shadow=”none”]
  • Ha lehetséges, gondoskodj a friss levegőről és tudatosan lélegezz hosszan és mélyen. Ez csökkenti a stresszt és segíti az oxigén áramlását a szervezetben.
[/bullet_block]

Némely légzésgyakorlatot és meditációs gyakorlataimat megtalálod az oldalamon illetve Youtube csatornámon is!

-> Légzésgyakorlat

Remélem hasznodra vált ez a cikk. Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van, akkor írd meg lent.

Szeretettel & Namaste

Dóra

 

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást.

Itt megtalálsz Facebookon ->

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük