5 kifogás amivel folyton becsapjuk magunkat!

Èletünk során rengeteg mindennel találjuk magunkat szemben és sajnos minden nap előfordul, hogy hazudunk nem csak másoknak és a környezetünkben levőknek, hanem magunknak is.

Kitalálunk különböző kifogásokat, hazugságokat amelyeket el is hiszünk csak azért, hogy az adott helyzettel ne keljen szembe néznünk vagy a konfortzónánkból kilépnünk.

Az első lépés az, hogy felismerjük magunkat és a bebeszélt hazugságokat, megtévesztéseket melyet igen gyakran az elménk kreál nekünk, csak azért, hogy ne merjünk szembenézni majd változtatni az életünkön.

Hiszen ha tudjuk, hogy kik vagyunk igazán, akkor indulhatunk el a változás útján. Most összegyűjtöttem 5 olyan kifogást, hazugságot, mellyel folyton becsapjuk magunkat.

 

Nincs elég időm erre!

 

Ki ne mondaná ezt naponta magának, hogy már pedig erre nekem nincs időm, mert…Még én is mondok ilyet – aztán gyorsan észlelem, hogy ez valóban így van – vagy csak elhitetem magammal ezt a tényt.

Aztán miután elmondod  az ismerőseidnek, barátaidnak, hogy neked erre-meg arra nincs is időd  – hazamész és mit csinálsz?

 • leülsz tévét nézni
 • megnézel egy Youtube videót
 • Àtfudod a facebookot, instagramot nem-e maradtál le valamiről…
 • fetrengsz és nasizol

Nem igaz?

Aztán pedig kifogásokat keresünk arra, hogy miért ne most kezdjünk el tanulni, rajzolni, táncolni tanulni, jogsit csináltatni, sportolni …sorolhatnám tovább.

Csak egy tanács

 • Amit tudok tanácsolni azaz, hogy ülj le vedd számba, hogy mit szoktál csinálni amikor hazérsz a suliból, munkából. Mit szoktál csinálni a szabadidődben?
 • Majd pedig írd le egy papírra, hogy mi az amit csinálni szeretnél, ami az álmod, amiben kiszeretnél teljesedni! - ez lehet egy hobbi (táncolni, nyelvet tanulni, sportolni stb:)
 • Minden nap egy héten keresztül írd le magadnak mi a célod és legalább 1 órát tölts el eme a célnak a megvalósításáért!

 

Nem vagyok elég jó ebben, úgy se jönne össze

 

Sokszor élünk ezzel a kifogással is, ugyanis sajnos az ember többségének egyáltalán nincs önbizalma.

Nem vagyok elég okos, szép, tapasztalt, képzett az adott munkakörhöz és még sorolhatnám. Ez alapetően egy elég jó kifogás, ugyanis miközben ezt gondoljuk magunkról, így beigazolódik az a tény, hogy mi valóban nem vagyunk semmire se jók és úgy sem érhetünk el semmit.

Ez sajnos visszavezethető arra is, hogy az iskolában vagy az otthoni körülményeink miatt nincsenek olyan emberek akik bíztatnának és kiállnának mellettünk. Másrészt pedig így ezeket a gondolatokat beiktatva nem is kell tennünk azért, hogy ezen változtassunk vagy a konfortzónánkból végre kilépve cselekvésre bíztassuk magunkat.

Csak egy tanács

 • Ne tömd kérlek a fejedet azzal, hogy neked már pedig semmi nem jön össze! Hagyd abba az önsajnáltatást!
 • Fogj újra el papírt és írd le azt amiben jó vagy. Ìrd le amire az eddigi életed során büszke voltál!

Ez lehet egy nagyon apró lépés is, mint…

 • megnyertél egy matekversenyt
 • egy jól sikerült projekted miatt kitüntettek
 • megcsináltad a jogosítványod

Szóval bármi.

 

Majd holnap megcsinálom

 

Mi emberek valami belénk kódolt dolog folytán imádunk halogatni. Mindig találunk valami kifogást, hogy azt a bizonyos dolgot miért ne MA tegyük meg, amikor megcsinálhatjuk holnap is.

overcoming-2127669_1280

Na igen, a halogatás még mindig nem vitt előre senkit inkább csak hátráltat bennünket. Ez alapetően pszichológiai szempontból nagyon tetszettős, mert a holnap szó gondolata elég közel van hozzánk ezért is gondoljuk azt, hogy ma már felesleges elkezdeni bármit is.

NEM!

Szokták mondani és még nagyanyáink is ezt hajtogatták anno:

Amit megtehetsz Ma, azt ne halaszd Holnapra

Mennyire igazuk van. Ha le akarsz fogyni vagy el akarsz kezdeni sportolni, jógázni, nyelvet tanulni, akkor kezd el még ma. Biztosan lesz rá időd. 1 óra bőven elég lehet, hogy valamit elkezdj megvalósítani.

Gondolj azokra a célokra amiket elakarsz érni. Amiket már fel is írtál magadnak egy papírra. Lebegjen ez a szemed előtt.

 

Èn már úgy sem változok meg soha

 

Olyan ez az „én már úgy sem tudok megváltozni “ kifogás mint egy kőbe vésett törvény, ami után valóban elhisszük azt, hogy mi azért vagyunk ilyenek, mert alapból így lettünk nevelve és ezen nem lehet változtatni soha de soha.

Ezáltal levesszük a vállunkról azt a fellelősséget is ami arra kényszerítene bennünket, hogy változtassunk magunkon.

Igen is mindenki képes a változásra Te is és Èn is. Nincsenek megszabott törvények ami akadályozna ebben. A változásra szükségünk van, mert ezáltal tudunk csak fejlődni, tovább lépni.

Nem vagy jó tanuló?, félsz elmondani a véleményed?, szégyenlős vagy? féltékeny? nagy a szád?

Csak egy tanács

 • Igen is képes vagy a változásra és a fejlődésre!
 • Tarts önvizsgálatot! - beszélgess magaddal vagy másokkal arról ami akadályoz, ami bánt!

 

Nekem nincs szükségem segítségre!

 

Vannak emberek akik nem hajlandóak segítséget kérni vagy elfogadni és inkább szenvednek egyedül tovább próbálnak valamilyen úton-módon átverekedni magukat a mocsáron.

NEM!

Sokan azért nem kérnek segítséget, mert azt hiszik ezzel gyengének és magatehetetlennek bélyegzik meg. Mindenkinek szüksége van segítségre és a segítség elfogadására.

Ha valaki önszántából ajánlja fel ezt akkor fogad el, mert lehet később a kutya sem fog veled foglalkozni. Nem attól leszünk határozottak, erősek, nagykorúak, bölcsek, hogy mindent egyedül csinálunk és viszünk véghez.

Mert az emberi kapcsolatokra azért van szükségünk, hogy általuk tanuljunk meg olyan dolgokat melyket addig még nem volt alkalmunk, módunk megtapasztalni.

Attól leszel erős, bátor és magabiztos ha tudsz segítséget kérni!

Ha tetszett a cikk akkor nyugodtan látogass el a Facebook oldalamra és lépj be a csoportba is.

-> Facebook oldal

-> Èlj Vidáman csoport

Szeretettel & Namaste

Dóra

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field