5 Dolog Amit Tudnod Kell (Ha) Thaiföldre Utazol!

Szia kedves Utazótársam!

Szeretnél világgá menni, de nem tudod, hogyan is vágj bele?

Nem baj, kicsit segíthetek, ha esetleg úgy döntesz az első állomásod Thaiföld lenne. Mit is kell tudni Thaiföldről?

Igazából azoknak ajánlom, akik több időre készülnek Thaiföldre utazni és érdeklik az itt lévő szokások. Engem lenyűgöznek az itt élő emberek. Elsősorban az, hogy nem stresszelik magukat feleslegesen, mint ahogyan azt mi tesszük.

Nem sietnek, mert van idejük bőven. Az emberek egymásnak szentelik idejüket, ha tehetik. Talán ezért is van az, hogy nyitva-tartási idő itt nincs. Legalábbis kiírva.

Ha egy számomra teljesen más országba utazom, ahol az emberek kultúrák teljesen mások, elfogadom az ő életformájukat, a vallásukkal és szokásaikkal együtt.

20161126_125620

Vigyázz a környezetedre, mert sajnos sok az útszélen és a tengerpartokon található hulladék. Sajnos itt is, mint bárhol máshol nagy a környezet szennyezés, amire csak nagyon kevesen figyelnek oda.

Problémát jelentenek még a kóbor kutyák is, akik élelem után kutatva sokszor felborítják vagy kiszakítják a szemetes zsákokat.
Amit tehetsz, hogy Te nem dobod el a szemetedet, még akkor sem ha esetleg nem találsz szemetes kukát (amit nagy valószínűséggel nagyon nem fogsz) legalább is igen csak elvétve.

 

1) Cipőt Azonnal Levenni!

Igen, a thai emberek szigorúan mindig leveszik a cipőjüket, ha bemennek valahová. Erre fel is hívják a figyelmet a turisták miatt.

Ha valamilyen kávéházba mész vagy kisboltba vásárolni illik mindenképp levenni a cipőt.

A templomok vagy más szenthelyek  látogatásánál ezt mindenképp vedd figyelembe. Az oda járó emberek imádkozás előtt csak tiszta ruhában és tiszta lábbal lépnek be a szent helyre.

A templomokat mindig szép tisztán tartják, egy szemét nem lehet az oltárnál vagy körülötte. Ez egy szent hely, ahol az emberek nem tűrik a hangos feltűnősködést a ricsajt és a Buddha szoborok megsértését meggyalázását.

 

2) Ne csókolózz nyilvánosan!

Itt nem szokás egymásba borulva ölelgetni egymást. Nem illik csókolózni sem nyílvánosság előtt. Ezt inkább csak a négy fal között tedd.

affection-1853532_640

Ugyanígy nem illik a gyerekek fejét megsimogatni. A thai kultúrában a fejet tekintik a legfontosabb testrésznek. Ìgy ennek érintését is kerüld. Ha szeretnél kedves lenni és az iskolásoknak valamit adni, akkor tedd, de ne simogasd őket a szüleik előtt.

Az öltözkedésben is nagy változások érzékelhetőek a nyugatiasodás következtében. Fontos leszögeznem, hogy azért ne akarj túl sokat mutatni. Bár a trópusi időjárásra tekintettel megengedett a lengébb öltözet, azért ne vidd túlzásba.

A templomokba való belépéskor mindenképp takard el a válladat és térd felé érő szoknyát vagy nadrágot ne hordj!

 

3) Mindent Csak Jobb Kézzel!

Mindent csak jobb kézzel adj oda. Ha mész a kasszához és fizetned kell akkor mindenképp. Nem csak a fizetésnél van ez így, hanem szinte bárminél.

Ugyan is, itt a bal kéz a tisztátalanságot jelenti. Az itteni emberek az ügyes bajos dolgaikat a mellék helyiségben  bal kézzel végzik. Ezért sem ajánlatos oda adni semmit.

Bár ők is megfelejtkeznek erről a szabályról. 🙂

Kézfogás: Lehetőleg ne fogj kezet senkivel, csak abban az esetben, ha ők kezdeményezik. Nálunk is előfordult, hogy egy thai család meghívott minket az asztalukhoz vacsorázni és utána maguktól illedelmesen bemutatkoztak kézfogással.

handshake-733239_640

 

Szerzetesek: A buddhista szerzetesek, akiknek feladata a Buddhai tanítások továbbadása, megőrzése. Emellett pedig hivatalos személyként tekintendők.

A metrókon, vonatokon tábla jelzi ülőhelyüket. Ha látsz egy szerzetest át kell adni neki a helyet. Fontos még, hogy egy nő soha nem érinthet meg vagy foghat kezet egy szerzetessel.

 

4) A királyi család szent és sérthetetlen!

Ha nem tudtad volna Thaiföld hivatalos államformája  alkotmányos monarchia. A királynak itt, mint ahogyan sok más királyi monarchiához képest kevés hatalma van. A fő szerepe a nemzeti identitás az egység megtestesítése illetve a thai buddhizmus védelmezése.

Az emberek nagy tisztelettel és becsülettel vannak királyuk iránt, aki az éven hunyt el, ezért a népnek 3 hónapig minimum gyászolnia kell. Ha valaki a gyász idő alatt megszegi a szabályokat, azaz nem fejezi ki megfelelően tiszteletét uralkodója iránt, arra büntetést szabnak ki.

Elég komolyan kell venni. Ùgyhogy ha lehet ne hozzd szóba nagyon a királyi családot. Legalábbis semmiképpen ne kritizáld, ne tegyél megjegyzést rájuk.

 

5) Vallás mindenek felett!

Természetesen a legfontosabb amit mindenképp be kell tartanod ha tetszik, ha nem az a vallás.

A thai emberek életét nagyban befolyásolja a vallásuk a Buddhizmus. Ezzel mindenképp tisztában kell lenned, ugyanis komoly büntetés jár a vallás vagy Buddha iránti tiszteletlenség megsértéséért. Erre már eleve a repültéren figyelmeztetnek.

img_1228

 

A vámnál ahol az irataidat ellenőrzik látni fogsz egy táblát, amin az áll, hogy semmilyen formában ne viselj olyan pólót vagy tetoválást, amin Buddha áll. A szobrok műemlékhelyek megbecstelenítése szigorúan tilos.

Akár 17 hónapnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak, ha elkapnak bármiféle ilyen tettel. Ùgyhogy csak óvatosan és tarts be mindent, ha nem vagy valamiben biztos akkor kérdezz rá vagy keres utána.

 

5+1 )Vigyázz hová lépsz!

Amit még nem mondtam a királlyal kapcsolatban, az az érme. Thaiföld pénzneme a thaiföldi Baht.

1 Baht= 8,20 Ft átszámolva. Szinte minden érmén és papírpénzen a király profilképe áll. Ha leejtesz egy érmét és az  a király arcképe felé néz, még véletlenül se lépj rá. Legalábbis próbálj meg ne rálépni.  Ez szintén tilos.

Ugyanígy soha ne mutass a talpaddal felfelé egyik thai ember felé se. Ez szintén illetlenség. 🙂

 

Remélem tudtam egy kis hasznos információval szolgálni. Kívánok jó nyaralást Thaiföldön. 🙂

Ha szeretnél többet megtudni, akkor ajánlom a Thaiföld barangolók könyvét, amiben sok érdekes tipp és információ áll rendelkezésedre.

 

 

 

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field