5 Dolog Amit Tudnod Kell Ha Te Is Depresszióval Küzdesz

A Bánat

„A bánat szürke, néma postás,
Sovány az arca, szeme kék,
Keskeny válláról táska lóg le,
Köntöse ócska, meg setét.

Mellében olcsó tik-tak lüktet, 
Az utcán félénken suhan,
Odasimúl a házfalakhoz
És eltünik a kapuban.

Aztán kopogtat. Levelet hoz“

József Attila,  egyik kedvenc költőim közé tartozik, hisz ő is annak idején depresszióval küzdött. Híres volt igen melankólikus verseiről. Talán ő sem szólt senkinek, inkább magában tartotta azt a felhalmozódott gyötrelmes fájdalmat.

De vajon jól van ez így? Biztos, hogy magunkban kell tartani mindent. Sokan úgy gondolják, jobb ha egyedül küzdenek meg problémáikkal, nem kell nekik senki aki meg mondja mit csináljon, hová menjen mit gondoljon.

Pedig néha igen is, szükség van Segítségre. Fel kell állnunk és ki kell nyitnunk a szánkat és segítséget kérni addig, amíg nem túl késő.

 

Mítoszok a Depresszióról

 

1) A depressziótól szenvedők száma ritka

A depresszió egy komplex betegség, amiket biológiai, pszichikai és különböző társadalmi okok egyaránt befolyásolnak. Ki szenvedhet depressziótól? természetesen mindenki, ennek rengeteg oka lehet.

Depresszióban szenvedők lehetnek nők, férfiak, akár gyerekek is. A nőknél 4-ből legalább 1,  férfiaknál ez a szám 6-ból minimum 1 küzd ezzel a problémával. Ez persze csak hozzávetőleges adat, nem pontos.

Sajnos a legtöbbünk nem akarja, hogy a kűlvilág lássa, hogy milyen problémával küzd. Megpróbál olyan észrevétlen maradni amennyire csak tud. Gyakran még a közvetlen környezetében lévők család, barátok sem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni,hogy baj van.

Pedig ezzel csak rontanak a helyzeten. Igen is sokan szenvednek ilyen vagy olyan formában a depressziótól.

Valakinél igen lassan jelentkeznek a tünetek, aztán egyre jobban fokozódik, egészen az elviselhetetlenség határáig. De, Te ne várd meg amíg rosszabb majd még rosszabb legyen!!!

Beszéljünk őszintén a problémáinkról, és vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, merüljünk bele a mélységekig ha kell. Hátha együtt megtaláljuk a válaszokat és vele együtt a megoldásokat is.

 

girl-1098610_640

 

2) Depresszió=Szomorúság

 

Lassan, csendben feltűnik.  Az elején még kicsi és jelentéktelennek tűnő dolgokkal küzdesz, amiket magad után hagysz, nem figyelsz rájuk. DE, a háttérben tudod nagyon jól, mindig ott vár rád és leselkedik. Várja a megfelelő pillanatot. Olyan ez mint a fejfájás.

Mindig mondod majd elmúlik, majd elmúlik, próbálsz tudomást sem venni róla. Minden nap tudod, úgy sincs mit tenni. Könnyebb felölteni a láthatatlanná tévő álarcot és megbújni valahol, ahol senki nem talál rád.

A megszokottság megszokottá válik egyik napról a másikra élsz épp csak lélegzel, mert muszáj. Majd úgy is egyszer elmúlik. Így csinálja mindenki. Menekülni, valami elől, amiről nem tudjuk élő-e vagy sem. Nem is tudjuk valójában mi elől is menekülünk. Folyton játszik veled, ami egyre többe és többe kerül Neked.

Jó volna már túl lenni rajta nem? Ez a bizonytalanság, levertség, ez a megmagyarázhatatlan érzés ami arra ösztökél, hogy, ... nem erre ne is gondolj sosem!!! Nem ér annyit az egész. Az élet több amit kívülről látsz és amit mutatnak Neked.  Az élet arra van, hogy éljük és ne pazaroljunk rá feleslegesen olyan energiákat ami nem éri meg.

 

3) Depresszió személyes gyengeségből fakad

 

Nem vagy gyenge azért, mert a problémáiddal nem tudsz egyedül dűlőre jutni. Nem tudod honnan jön, hogy miért és hogyan tudnál ennek véget vetni.

Nem vagy gyenge azért, mert mersz gyengének látszani és megpróbálni mindent azért, hogy jobb életet élj.

Mindenkinek megadatott a jobb élet, ezért vagyunk ezen a Földön. Ne foglalkozz azokkal akik folyton vissza akarnak húzni. Akik csak egyre mélyebbre akarnak taszítani és elhitetik veled azt, hogy semmit nem érsz.

Ne hallgass másra csak a szívedre.  Ne engedd, hogy befolyásoljanak akár a családod akár barátok.

Fontos először is az, hogy megtaláld önmagad és azokat a kicsi apró pontokat, hajszálnyinak tűnő mozzanatokat amiket eddig átéltél és megpróbálsz rájuk vissza emlékezni.

Ne rejtőzz el magad elől, nyissd ki a szárnyaidat és emlékezz!

 

hiding-1379426_1280

 

 

4) Majd biztos elmúlik magától

 

Gondolod Te, de van egy rossz hírem...valószínüleg nem fog. Biztos, ha valaki súlyos depresszióval küzd az nem fog magától csak úgy egyik napról a másikra eltűnni, mintha nem is lett volna.

Az is biztos, hogy ilyen problémáknál az életünk folyton korlátokba ütközik. Nem tudsz koncentrálni a munkahelyeden Mindenki biztos rosszat akar és ártani akar csak neked. Hibáztatsz mindenkit mindenért ami veled történik.

Még magadnak sem mered bevallani, hogy beteg vagy és hogy ez nem mehet így tovább.

Súlyos pánikbetegséget általában, (de nem minden esetben) szintén depresszió követ. Ez nálam sem volt másképp. De nem csak depresszió, hanem különböző dührohamok, irtózatos agresszió, olyan mintha nem tudnád a saját akaratodat irányítani. Kicsúszik minden a kezeid közül.

Ne várd meg a szirénázó vészcsengőt. Hanem kérj segítséget, bárkitől, aki a közelben van. Vagy fordulj szakértőhöz, ha már nagyon nem megy.  De tudok valamit ajánlani, amit a következőkben meg is osztanék Veled, ha nem bánod.

 


A tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy még mielőtt késő lenne, ülj le és gondolkodj el az életeden.

Ugyan is az a meglátásom, hogy minden okkal történik meg velünk. Minden valami miatt lesz az, ami és ahhoz, hogy megtaláljuk a miértekre a válaszokat, azt tanácsolom, hogy menj vissza az időbe.

Olyan ez mint egy régi húszas évekbeli film kockái. Leülök egy székre vagy lefekszem az ágyra. Fontos, hogy ne zavarjon senki, csend legyen. Segíthet ellazulni egy kellemes meditációs zene is, vagy bármi ami megnyugtat.

Kényelmesen ülsz vagy fekszel és elkezdesz nosztalgiázni. Visszamész az egyetemes vagy középiskolás éveidre akár gyermekkorodra, addig amíg az elméd engedi vagy addig, amíg nem elég megterhelő.


 

Kicsit olyan ez mint egy agykontrollos gyakorlat. Nem tudom ki olvasta José Silva könyvét, de tudom ajánlani.

Megtanít nagyon sok gyakorlatra amiket én magam is nap mint nap alkalmazok (későbbiekben lesz még erről szó).

Szóval, egyszerően csak lazítasz, és megpróbálsz emlékezni, hátha történt veled valami azokban az időkben amiket átéltél, de nem tulajdonítottál neki nagy "feneket". Pedig néha pont azok a pillanatok a fontosak, amik valahol elvesztek az évek során.

Nem tudod mi gyötör téged már annyi idő óta, aztán egyszer csak felvillan valami...igen ez az bingó.

Sok bennünk felhalmozott düh, gyötrelem, stressz, elnyomás, rossz gyermekkor, és még megannyi trauma magyarázat lehet mindenre, ami megkeserítette az életedet.

 

5) Gyógyszer lehet csak a Megoldás

 

Most nagyot hazudnék, ha azt mondanám ez az állítás Igaz. DE nem mondok ilyet, mert nem értek vele egyet.  Sokan szednek mindenre, gyógyszert, ezzel is a nagy multi cégeket támogatva. Mindenki saját maga dolga az, ki mire költi a pénzét és mit szed.

Én csak azt mondom, hogy először is, próbáljunk meg magunkon erőt venni és ahelyett, hogy beszednénk mindenféle antidepresszánst és egyébb dilibogyót, gyógyítsuk meg magunkat. Kezdjük el lebontogatni a probémák gyökereit, töviről hegyire.

Szánjunk magunkra időt. Kérlek, ne dobd megint a szemétbe és azt mondani nem, ez úgy sem fog menni.

Eleve nem állunk így neki valaminek, ha ilyen a hozzáállásod, már ne is csodálkozz azon, ha valóban nem változik semmi. Nem tudsz egyről a kettőre lépni és egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedsz. Hozzáálláson nagyon sok múlik és kérlek Te légy nagyon erős, és ne engedd, hogy ez is a mumusoddá váljon.

Nem szívesen mondok ilyet, de csak akkor nyúlj gyógyszerhez, ha tényleg tényleg nagyon muszáj...de igazából nem muszáj semmi. Minden csak rajtad múlik.

Tudom ajánlani a citromfű teát, vagy egyébb gyógyhatású készítményeket. Keress fel szakembert, vagy Gyógynövény boltokban rengeteg választék van, kérdezzd az eladókat.

A későbbiekben adok én is tanácsot, melyek a szabadban lévő gyógynövények melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Addig is kívánok minden jót és egészséget, mert ez ami a legfontosabb.

 

medicines-1756239_640

 

Ne azzal foglalkozz, hogy mi lesz, ha meghalsz. Azzal foglalkozz, hogy mit tudsz tenni addig, míg élsz. Szabó Péter

paperbackfront_753x930(3)

 

Soha Többé Pánik e-könyv írójától. Ha még több információt szeretnél megtudni, akkor kattints ide! ->

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field