3 Fontos Tény Miért ( Lehet) Àrtalmas Számunkra A Tej

Mindenkit Szeretettel köszöntök az egészséges  életmód rovatomnak 2. részében.

Ma megint csak egy roppant izgalmas témával szeretném felborzolni a kedélyeket. Ez nem más, mint a tejtermékek. A jó öreg  jól ismert tejtermékek, amiröl igéket hallhatunk a tévében, rádióban, úton útfélen, tehát mindenhol ahol megfordul.

Igen most kérded vagy gondolod magadban, miért is lennének a tejtermékek károsak számunkra? Hiszen  vitaminokat tartalmaznak , kitünö fehérjeforrás, ellátják a szervezetet B vitaminnal, foszforral és cinkkel.

Talán már sokan hallottatok sokféle verziót erröl a témáról, de most hadd tárjak fel néhány igazságot ezzel kapcsolatban. Elsősorban a tejről, mint fő összetevőről had említsek pár szót.

 

1)A Tej Nem Egészséges!

Amikor kicsi voltam az iskolában, sőt már óvodában  mindig a menzán adtak tejet. Emlékszem mindig a tanítónéni ragaszkodott hozzá,hogy mindenképp igyam meg, mert ettől leszek nagy és erős. Erösek lesznek a fogaim és a csontjaimnak szüksége van a kálciumra.

milk-1223800_640

Igazából bevalva mindig is utáltam a tejet. Amit hajlandó voltam meginni tejjel az a kakaó. Mert az legalább édes volt és finom. Kifejezetten a csak  tej fogyasztását nem ajánlom igazán. A tejtermékek is természetesen tejből vannak csak másként állítják elő.

Amit viszont mindenképp el akartam mondani pontokba szedve, hogy miért is nem jó tejet fogyasztani. Miért ne döljünk be mindennek amit mondanak. Még akkor sem ha azt a tévében mutatják vagy az orvosok mondják.

Nekik ez a dolguk, ne hagyjuk magunkat becsapni csak azért mert az x-y ezt és azt mondta…hát neki biztos igaza van. Pedig sajnos nem!

2)Tévhitek a Tejfogyasztásról

A lakosság majdnem 70 %-a laktóz érzékeny. Egy pár kutatásból kimutatták, hogy nálunk embereknél hiányzik a laktóz emésztési képesség. Tehát nincs olyan enzimünk ami lebontaná a laktózt. Ezért is fordul elő nagy számban annyi hasi, emésztő rendszeri probléma világszerte, mint a:

  • gyomorgörcsök
  • felfúvódás
  • bélszelek

Ha egyszer túl vagyunk a szopás időszakán, akkor a testünknek természetes, hogy nem termel több laktáz enzimet, ami a laktózt lebontja.

A laktóz ugyanis a tejben lévő cukor. Mivel a legtöbb ember nem tudja ezt lebontani ezért csak üldögél a vastagbelében, ez okozza azt sok bélszelet és görcsöket, gyomorfájdalmakat.

Sok emberhez nem jutnak el ezek az információk, mert sajnos nem a brokkoliból és zellerből csinálnak üzletet, hanem a hamburberből és a sajtos makaróniból.

(Az emberek egészségtelenül étkeznek, ebből szerzik a pénzt. Majd pedig mi fizetünk az egészségügyi szolgáltatásért, mert azt a sok szemetet megettük de nem tudjuk feldolgozni, csak gyüjtjük azt a sok mindent ami felhallmozódik ez okozza azt a sok megbetegedést a szervezet elsavasodását és így tovább.)

cow-1357210_1280

De ez csak zárójelben megjegyeztem.

Teljesen normális dolog laktóz érzékenynek lenni. Ha nem lenne annyi tévé csatorna akkor legalább az emberek nagy része nem nézne annyi hülyeséget és nem hinne el mindent.

  • Tévhitek
  • A csontoknak szükségük van a kálciumra: Ezzel csak az a probléma, hogy amikor koffeint, nátriumtartalmú ételeket fogyasztunk a véred savassá válik és ahhoz hogy ezt a szervezet visszavigye eredeti szintjére (pufferolja) valahonnan kálciumot kell elvennie. Ezt általában a csontokból veszi. Kimutatták különböző kutatásokból, hogy azokban az országokban ahol sok tejet fogyasztanak ott fordul elő a legtöbb csontritkulás és medencecsonttörés. Èrdekes nem? Tehát egészséges a tej?...Nem
  • A tej fontos része táplálékláncunknak ugyanúgy, mint a húsban lévő protein:                                                               
  • De honnan jön a tej? Erre nem kell válaszolnom gondolom, de mi van még a tejben? Hormonok, aminek a feladata, hogy valamit  növekedésre serkentsen. RBGH ( Recombinant Bovine Growth Hormone)  egy injekció, egy serkentőszer.
  • Ezzel oltják be a teheneket, hogy több tejet termeljenek.  Ez viszont emeli az IGF1 (Insulin-like growth factor) magyarul inzulinnövelő faktort ami rák kialalulásában nagy szerepet játszik. Szerencsére ezt már több helyen betiltották, de nem mindenhol, erről pontosabb információm nincsen hol használják még. Viszont használnak más antibiotikumokat, amik szintén belejutnak a tejbe.
  • A probléma, hogy most több tej van a tehén tőgyében. Ez hatalmas stresszt és problémát okoz náluk. Ugynevezett mastitist kap, ami egy gyulladás a tőgyben. Ez nagy terhelést jelent szegény teheneknek ezért minden nap háromszor fejik őket.

udder-343299_640

 

Ez a fertőzés sajnos belejut a tejbe. Ùgy is hívják hogy szomatikus sejtszám (genny) A passztőrizálás hatására is ez benne marad a tejben, nem lehet csak úgy eltávolítani.A nagyipari tehenészeknél a teheneket szörnyű körülmények között tartják, szinte embertelenül.

A saját ürülékeikben fekszenek, szinte alig van helyük ahol mozogni tudnak. Ebből lesz az egészséges, kálciumban és vitaminokban gazdag tej amit aztán mi megiszunk, majd eszünk.

Ezért is ha valaki nagyon szereti is a tejet nem tud róla lemondani, akkor jobb ha házi tejet vesz, olyan gazdáktól akik tényleg normális körülmények között tartják teheneiket, bármiféle antibiotikum és egyébb szerek alkalmazása nélkül.

3)Az állattartás is felelős a globális felmelegedésért

piglet-1639589_640

Az ENSZ Èlelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattartásnak nagy számban köze van az üvegházhatás kibocsátó anyagok min 18%-ért.

Àllati trágya a hústermelésben nagy szennyezést eredményez. Àllati trágyakat használunk a mezőgazdaság több ágazatában is, a takarmánynövények permetezéséhez használt növényvédőszerek révén.

Az állatok gázt bocsátanak ki amit metánnak hívnak. A metán hővisszatartó képessége 23-szor nagyobb ,mint a CO2-nak. Tehát több ideig marad a levegőben. Ez egy veszélyes gáz.

Ha az ember korlátozza a hús és tejtermékek fogyasztását akkor egészségesebb életet tudsz élni, véded a környezeted, nem támogatod az embertelen állattartást.

pollution-87684_640

A bocik, malacok, tyúkok és más mezőgazdaságban nagy szerepet játszó állatok javát is tudjuk támogatni. Hiszen minden állat ugyanolyan élőlény. Nekik is szükségük van a tiszteletre és szeretetre, ugyanúgy, mint ahogyan mi is elvárjuk másoktól, hogy tiszteljenek minket.

Melyik az az állat aki más állat tejével táplálkozik miután megszületik?  hmm szerintem csak mi emberek vagyunk ilyen állatok 🙂

Remélem nem sértődött meg senki a cikkel kapcsolatban. Ami igaz az igaz, ne hagyjuk befolyásolni magunkat.

 

 

 

 

 

About The Author

Dora

Dóra vagyok. Imádom az embereket, kúltúrákat, a zenét. Legföbb életcélom, hogy segítsek az embereknek megtalálni önmagukat. Nem hiszem, hogy bármiféle diplomai vagy szakképesítésre lenne szükségem ahhoz, hogy valamiröl írjak. Fontosnak tartom a tanulás minden módját, a kreativitást a szabad gondolkodást. Itt megtalálsz Facebookon ->

Mi a Te véleményed?

Leave A Response

* Denotes Required Field